AZ

Balıq yemirsiniz? Bu, hansı sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər

Balıq omeqa-3 yağ turşuları, D vitamini, yod və yüksək keyfiyyətli zülalın dəyərli mənbəyidir. Onun müntəzəm istifadəsi daha az ürək-damar xəstəliyi riski və beynin daha yaxşı fəaliyyəti ilə əlaqələndirilir. Bəs ümumiyyətlə balıq yeməsək nə olacaq?

Bu barədə Tribunainfo.az məlumat verir:

Balığın sağlamlıq üçün faydaları
Yağlı balıqlar qızılbalıq (losos), skumbriya, sardina və alabalıq omeqa-3-ün, yəni iltihabəleyhinə yağların ən yaxşı mənbələrindən sayılır və bunların sağlamlıq üçün bir çox faydaları var. Omeqa-3 yağ turşuları öz iltihabəleyhinə təsiri ilə tanınır və buna görə də orqanizmdə iltihabla əlaqəli müxtəlif vəziyyətlərin Alzheimer xəstəliyi, ürək xəstəlikləri və diabetin qarşısının alınmasında faydalıdır.

Kral III Çarlz şahzadə Diana ilə toydan bir gecə əvvəl niyə ağlayıb?
HƏMAS-ın öldürülən lideri Yəhya Sinvarın arvadı Türkiyəyə qaçıb yenidən ərə getdi
Alimlər “sevgi formulu”nu tapdılar – Xoşbəxt münasibətlərin 4 əsas dayağı
Bundan əlavə, EPA və DHA kimi omeqa-3 yağ turşuları beyin, göz və sinir sistemi sağlamlığı üçün də faydalıdır. Onların qəbulu depressiya, narahatlıq və demensiya riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.

Çatışmazlığın nəticələri:

Ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması

Yaddaş, diqqət və əhvalın pisləşməsi (omeqa-3 beynin işinə təsir edir)

Dərinin quruluğu, iltihablar, görmə problemləri

Balıq yeməsəniz hansı vitaminləri ala bilməyəcəksiniz

D vitamini
Kifayət qədər D vitamini qəbul etmək çox vacibdir. Bu yağda həll olan vitamin immun funksiyası, sümük sağlamlığı və qanda şəkər səviyyəsinin tənzimlənməsi üçün zəruridir. Təbii D vitamini ilə ən zəngin qida mənbələrinə morina qaraciyəri yağı, alabalıq və sockeye qızılbalığı daxildir.

Zülal
Balıq əzələ kütləsi, dəri sağlamlığı, yaraların sağalması və immun funksiyasında mühüm rol oynayan üç makronutrientdən biri olan zülalın əla mənbəyidir. 85 qramlıq qızılbalıq porsiyası təxminən 21 qram zülal ehtiva edir. Balıq yemədikdə, dəniz məhsullarının qırmızı ətlə müqayisədə ürək üçün faydalı yağlarla daha zəngin olduğunu nəzərə alsaq, siz vacib bir zülal mənbəyini itirirsiniz.

Kalsium
Bir çox konservləşdirilmiş balıq növü (xüsusilə sümükləri ilə birlikdə konservləşdirilənlər) kalsiumun da əla mənbəyidir. Kalsium sümüklər, dişlər, sinirlər və əzələlər üçün vacibdir. Onun çatışmazlığı osteoporoz və əzələ qıcolmaları riskini artırır. Cəmi 85 qram sardina gündəlik kalsium normasının 25%-ni təmin edə bilər.

Həftədə nə qədər balıq yemək lazımdır
Böyüklər üçün ümumi tövsiyələr:

Həftədə 2 porsiya balıq (hər biri 100–150 qram)

Onlardan ən azı 1 porsiyası yağlı balıq (qızılbalıq, skumbriya, sardina, siyənək və s.) olmalıdır, çünki bu balıqlar ürək, beyin və damarlar üçün faydalı omeqa-3 yağ turşuları ehtiva edir.

Lent.az

 

Seçilən
56
16
tribunainfo.az

10Mənbələr