AZ

Qaynar çay xərçəngə səbəb olur?

Tədqiqatlar göstərir ki, isti içkilər içmək qida borusu xərçəngi (özofagus) riskini artıra bilər.

Missiya.Az bu barədə mütəxəssislərə istinadən məlumat verir.

Günə bir fincan isti çay, qəhvə və ya sadəcə su ilə başlamaq çoxları üçün ritualdır. Bununla belə, çox isti içkilər içmək bəzi xərçəng növlərinin, xüsusilə də yemək borusu xərçənginin(özofagus) artması riski ilə əlaqələndirilmişdir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, 65 dərəcə C (149 dərəcə F) yuxarı temperaturda içkilərin istehlakı yemək borusunun termal zədələnməsi ilə nəticələnir. Bu termal zərər iltihaba çevrilərək zamanla xərçəngə səbəb ola bilər.

Beynəlxalq Xərçəng Jurnalında (International Journal of Cancer) dərc olunan başqa bir araşdırmada, qaynar içkilərin içilməsinin yemək borusu xərçəngi riskini artıra biləcəyi müəyyən edilmişdir. Tədqiqat, içkisinin 60 dərəcədən (140 dərəcə Fahrenheit) daha isti olmasını sevən və gündə 700 ml-dən çox çay istehlak edən şəxslərin daha az çay və daha soyuq temperaturda içənlərə nisbətən yemək borusu xərçənginə tutulma riskinin 90% daha çox olduğunu açıqlayıb.

İsti içkilər içməyin digər əks təsirləri ağızda, boğazda və yemək borusunda yanma ehtimalıdır. Müntəzəm istehlak yemək borusunu əhatə edən selikli qişanın zədələnməsi ilə nəticələnir ki, bu da xroniki iltihabın başlanğıcıdır. Bəzi tədqiqatlar həddindən artıq isti içkilərin həzm problemlərinə və mədə astarında qıcıqlanmaya səbəb ola biləcəyini göstərir. Belə içkilər dad hissini də azaldır.

Riskləri minimuma endirmək üçün isti içkilərin istehlakdan əvvəl orta temperatura qədər soyumasına icazə verin. Təhlükəsiz temperatur sağlamlıq risklərini azaltmağa kömək edir.

İlahə QənbərliMissiya.Az

Seçilən
39
23
missiya.az

10Mənbələr