RU

Qida zəhərlənməsi zamanı nə etməli?

Qida zəhərlənməsinə səbəb nədir?

Çirklənmiş qida və içkilərin qəbulu nəticəsində infeksiya kimi özünü göstərən qida zəhərlənməsi ağrı, qusma və ishal kimi müxtəlif simptomlara səbəb olur. SİA xəbər verir ki, qida zəhərlənməsinin əsas səbəblərindən biri olan qidaların istehlakında ən mühüm problemin istifadə müddəti ötmüş hesab olunur. Bakteriyalar, viruslar, parazitlər və toksin əmələ gətirən qəliblərin səbəb olduğu qida zəhərlənmələri zamanı zəhərlənmənin şiddəti vacibdir. Yüngül qida zəhərlənməsi adətən özbaşına və ya təbii üsullarla bir neçə gün ərzində keçsə də, daha ağır qida zəhərlənmələri tibbi müdaxilə tələb edə bilər. Bundan əlavə, qidalara əlavə edilən digər əlavə məhsullar qidanın strukturunu dəyişdirə və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Yüngül qida zəhərlənməsi adətən özbaşına və ya təbii üsullarla bir neçə gün ərzində keçsə də, daha ağır qida zəhərlənmələri tibbi müdaxilə tələb edə bilər. Bütün bu orqanizmlərlə təmas, mütləq xəstələnəksiz demək deyil.

Qida zəhərlənməsinə səbəb olan şərtlər:

  • Çirklənmiş və işlənmiş qidalarda olan bakteriyalar.
  • Şarküteri ətlərində və ya yumşaq pendirlərdə listeria.
  • Qabıqlı dəniz canlılarının içərisindəki norovirus.
  • Quş əti və çiy yumurtada olan salmonella.
  • Əllərin düzgün yuyulmaması.
  • Pişirmə sahələrinin düzgün dezinfeksiya edilməməsi.
  • Qidaları sağlam şəkildə saxlamamaq.

Qida zəhərlənməsinin əlamətləri hansılardır?
Xəstəliyə səbəb olan çirklənmiş qida və içkilərin qəbulu ilə baş verən qida zəhərlənməsi orqanizmdə qəfildən başlayır. Ən çox görülən simptomlar ürəkbulanma, ishal və qusmadır. Semptomlar qida zəhərlənməsinin səbəbindən asılı olaraq dəyişə bilər.

Qida zəhərlənməsinin simptomlarını aşağıdakı kimi ümumiləşdirmək olar:

  • mədə narahatlığı
  • İshal
  • Qusma
  • Qanlı nəcis ilə ishal
  • Mədə ağrısı və kramp
  • Baş ağrısı
  • Yanğın
  • Bulanıq və ya ikiqat görmə
  • Dəri uyuşması
  • Şiddətli zəiflik
  • Səs dəyişikliyi

Qida zəhərlənməsini necə müalicə etmək olar?
Qida zəhərlənməsi adətən yüngül olur və bir neçə gün ərzində öz-özünə keçir. Davam edən hallarda tətbiq olunacaq üsullar vacibdir. Qida zəhərlənməsi zamanı orqanizmdə baş verən ən mühüm dəyişikliklərdən biri susuzlaşdırmadır. Qusma və ishaldan sonra su itkisini kompensasiya etmək lazımdır. Bu baxımdan bol su əlavələri və yağsız maye qəbulu orqanizmin itirdiyi suyun yerini doldurmağa kömək edəcək. Bundan əlavə, qusma üçün ürəkbulanma əleyhinə dərmanlara üstünlük verilə bilər.

Qida zəhərlənməsinə yaxşı təsir edən və evdə tətbiq edə biləcəyiniz üsullar aşağıdakılardır:

Mədəni rahatlaşdırın

Qida zəhərlənməsindən sonra, xüsusilə bir neçə saat ərzində heç bir şey yeyilməməli və sərxoş olunmamalıdır. Zəhərlənmənin təsirini azaltmaq üçün mədəni rahatlaşdırmaq vacibdir.

Bol maye için

Qida zəhərlənməsinin ən narahatedici əlamətləri ishal və qusmadır. İshal və qusma da orqanizmdə susuzluğa səbəb olur. Bu su itkisini kompensasiya etmək üçün bol maye qəbul etmək lazımdır.

BRAT pəhrizini edin

Mədəni rahatlaşdıran təcrübələrdən biri də BRAT pəhrizidir. Bu pəhriz banan, düyü, alma və tost daxildir. BRAT pəhrizinə xəstəlik zamanı bədəndə itirilən qida maddələrini doldurmağa kömək edən qidalar daxildir.

Tərkibində probiyotik olan qidalar yeyin

Əgər laktoza dözümsüzlüyü yoxdursa, qida zəhərlənmələri zamanı ən çox seçilən qidalardan biri də qatıqdır. Antibakterial və probiyotik xüsusiyyətləri sayəsində qida zəhərlənməsinə səbəb olan bakteriyalarla mübarizə aparır.

Qızardılmış çörək

Qida zəhərlənməsindən sonra yüngül qidalar seçmək lazımdır. Qida zəhərlənməsi əlamətlərindən sonra qızardılmış çörək də istehlak edilə bilər.

Zəncəfil və nanə çayı

Bir stəkan zəncəfil və nanə çayı içmək qida zəhərlənməsi nəticəsində yaranan ishal, qusma və qarın ağrısı kimi şikayətləri azalda bilər.

Sarımsaq

Antibakterial və antiviral təsiri olan sarımsağı bir çay stəkanına bir neçə diş əlavə edib qaynadıb, ya da çiy halda istehlak edə bilərsiniz. Qan təzyiqi olan insanların həkim nəzarəti altında istehlak etməsi tövsiyə olunur.

Limon

Bir çox problemin dərmanı olan və C vitamini mənbəyi kimi tanınan limon, qida zəhərlənməsinin müalicəsində də üstünlük verilən mövzulardan biridir.

Bədəninizə istirahət verin

Qida zəhərlənməsi prosesində istirahət etməklə qida zəhərlənməsinin təsirlərini azalda bilərsiniz.

Bu təbii üsulların nəticə vermədiyi hallarda və ağır qida zəhərlənmələri zamanı ünvan mütəxəssis həkim olmalıdır. Müayinədən sonra həkim tibbi müdaxilə tələb edə bilər və müalicə prosesi planlaşdırılır.

Qida zəhərlənməsinin qarşısını necə almaq olar? Hansı qidalardan uzaq durmaq lazımdır?

  • Yeməkdən əvvəl və sonra əllərinizi yuyun.
  • Meyvə və tərəvəzləri yumağı unutmayın.
  • Çiy və az bişmiş ət, balıq və ya toyuq istehlak etməyin.
  • Qalıqları ya soyudun, ya da dondurun.
  • Kiflənmiş yeməyinizi atın.
  • Soyuducunuzu mütəmadi olaraq təmizləməyi unutmayın.

Qida zəhərlənməsinə səbəb olan aşağıdakı qida və içkilərdən də çəkinməlisiniz:

  • Kartof qızartması, yağlı yeməklər və ədviyyatlar,
  • Tərkibində kofein olan və qazlı içkilər
  • Süd məhsulları
  • Spirtli içki və siqaret
  • Bəzi meyvə şirələri
  • Yüksək lifli qidalar (tam taxıllı çörəklər, lobya, qəhvəyi düyü)
Müəllif: Sevilin Abbasova
Избранный
330
43
sia.az

10Источники