Sherg.az portalından verilən məlumata əsasən, ain.az bildirir.
Ekspert ictimai iaşədəki böyük problemi ifşa etdi
“İstehlakçılar tələbkar olmalıdır, sağlamlıq hər kəsin borcudur”
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi bu dəfə keytrinq (sifarişlə menyu tərtib etmək, yeməklərin hazırlanması, daşınması və servis xidmətinin göstərilməsi) xidməti həyata keçirən müəssisələrin işində ciddi nöqsanlar aşkarlayıb. Bu barədə Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin məlumatında bildirilir. Qeyd olunur ki, bu ilin yanvar-sentyabr ayları ərzində ölkə ərazisində fəaliyyət göstərən 14 keytrinq xidməti müəssisəsində yoxlama keçirilib, 12-sinin vəzifəli şəxsləri inzibati məsuliyyətə cəlb olunub. Keytrinq, müxtəlif məkanlarda sifariş əsasında furşet, kofe-breyk, banket, açılış, təqdimat törənləri, piknik və s. xidmətlərin icrasıdır. Bildirilib ki, yoxlamalar zamanı çoxsaylı uyğunsuzluq faktları müəyyən edilib: "Aşkar edilmiş əsas uyğunsuzluqlara müəssisənin qeydiyyata alınmadan fəaliyyət göstərməsi, mətbəxdə sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qənaətbəxş olmaması, texnoloji ardıcıllıq prinsipinə əməl olunmaması, xammal və hazır məhsulların üzərində etiket məlumatlarının olmaması, xammalların müşayiətedici sənədlərinin olmaması, yararlılıq müddəti bitmiş məhsulların mövcud olması, məhsulların saxlanma qaydalarına əməl olunmaması, dezinfeksiya, dezinseksiya və deratizasiya işlərinin aparılmaması, işçi heyətin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi daxildir. Faktlarla bağlı qanunvericiliyə uyğun müvafiq tədbirlər görülüb. Nöqsan aşkarlanan 12 müəssisənin vəzifəli şəxsi inzibati məsuliyyətə cəlb olunub".
Xatırladaq ki, AQTA-nın oxşar yoxlama və monitorinqləri qida sektorunun demək olar bütün sahələrini əhatə edir. Dönərxanalardan başlamış, şadlıq sarayları, ət kəsimi məntəqələrinədək hər bir müəssisədə yoxlama aparmaq səlahiyyətləri var və bunu edirlər. Əhali də zaman-zaman yoxlamaların nəticələri barədə məlumatlandırılır. Və xəbərdar oluruq ki, demə, şadlıq saraylarında masaya düzülən çeşid-çeşid, növbənöv təamların heç də hamısı keyfiyyətli deyilmiş. Bir çox yeməklərin, salatların hazırlanmasında keyfiyyətsiz, hətta zərərli məhsullardan istifadə edilib, sanitar-gigiyenik vəziyyət bərbad, bakterial çirklənmə, mikroblara bulaşma adi hal imiş. Ötən dəfə AQTA "Xarı Bülbül", “Sərin”, “Xan bağı” “Mono Liza Palace”, “Üzeyir” və daha neçə-neçə şadlıq sarayında monitorinq aparıb mətbəxlərdə sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik tələblərin pozulduğunu, temperatur rejiminə əməl olunmadığını, həmçinin müşayiətedici və mənşə sənədləri olmayan (mənşəyi naməlum) heyvan mənşəli məhsulların aşkarlandığını bildirmişdi. AQTA Sabunçu rayonu, Maştağa qəsəbəsində fəaliyyət göstərən ev quşlarının kəsimi müəssisəsində də yoxlama keçirib, baytarlıq-sanitariya tələblərinə əməl edilmədiyi, izləmə sisteminin qurulmadığını aşkarlamışdı. Soyuducu anbarda baytarlıq sənədi olmayan və istifadə müddəti bitmiş müxtəlif istehsalçılara məxsus külli miqdarda toyuq əti də aşkarlanmışdı. Bəzi yoxlamalar zamanı çiy mal əti və toyuq əti dönərindən, çiy toyuq hissələrindən götürülmüş nümunələrin laborator müayinəsi nəticəsində çiy mal əti dönərində at və toyuq DNT-si, çiy toyuq əti dönərində isə salmonella müəyyən olunmuşdu. Məlumat verilir ki, istehlaka yararsız məhsullar dövriyyədən çıxarılır, nöqsanlara yol verən müəssisənin fəaliyyəti məhdudlaşdırılır, sahibkar barəsində inzibati protokol tərtib edilir. Amma yoxlanılmayan, yoxlamadan kənar qalan və ya yoxlamadan bir müddət sonra eyni nöqsanları, qanunsuzluqları təkrarlayan nə qədər şadlıq sarayı, restoran, müəssisə var. Nə yeyib, nə içdiyimizi hardan, necə biləcəyik, bir halda ki hətta keytrinq xidmətində də fırıldağa yol verilir, demək ki, ictimai iaşə və qida sektorunda vəziyyət bərbaddır.
Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov Sherg.az-a açıqlamasında qeyd etdi ki, ictimai iaşə obyektlərinin sanitar-texniki, eləcə də sanitar-gigiyenik normaları pozması və nöqsanların aradan qaldırılmamasında əhalinin də “payı” var: