RU

Duzlu, yüksək karbonhidratlı, xırtıldayan çipslərin insan sağlamlığına riskl və zərərləri nələrdir? Video

Bizimyol saytından əldə olunan məlumata görə, ain.az məlumat yayır.

Çipslər xırtıldayan və duzlu olduqları üçün insanları cəlb edir. Onlar dadlı olsalar da, sağlamlıq üçün əhəmiyyətli risklər yarada bilərlər. Onların zərərli təsirlərini bilmək onlardan qaçmağa səbəb ola bilər. Verdikləri zərər onların dadından qat-qat artıqdır.

Hər kəsin sevimli qəlyanaltısı olan çips, mütəxəssislər tərəfindən qaçınılması lazım olan zərərli qidalar kimi müəyyən edilib. Bundan əlavə, onların tərkibində zərərli maddələr olduğu sübut edilmişdir. İstər film seyr edərkən, istər dostlarla söhbət edərkən, istərsə də cansıxıcılıqdan yeyilən çipslər ürək xəstəlikləri, piylənmə və xərçəng kimi bir çox sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Çipslərdə yüksək karbohidrat tərkibi qanda insulini tetikler və aclığın artmasına səbəb olur.

Kartof qızartması və digər qızardılmış qidalar 120°C-dən yuxarı temperaturda bişirildikdə akrilamid adlı zərərli maddə əmələ gəlməyə başlayır. Mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, çipslərin tərkibində kimyəvi plastik sənayesində istifadə edilən və tütün məmulatlarının tərkibində olan təhlükəli xərçəng əmələ gətirən kimyəvi maddə olan akrilamid var. Akrilamid bu çiplərdə ən güclü maddədir. Çiplərin uzun müddətli istehlakına töhfə verən bu maddə ateroskleroz, iltihablı xəstəliklər, piylənmə və xərçəng kimi xəstəliklərlə əlaqələndirilir.

Çipslərin təhlükəli olmasının səbəblərindən biri də kartof və qarğıdalıların qızartma prosesində yüksək miqdarda yağ qəbul etməsi və nəticədə yüksək kalorili olmasıdır. Kartof çipləri yeməyin yan təsirləri təkcə fiziki deyil. Çipslər psixi sağlamlığı da risk altına qoyur.

Çipslərin tərkibindəki əlavələrdən biri olan trans yağ da insan sağlamlığı üçün zərərlidir. Trans yağlar diabet, koroner ürək xəstəliyi və piylənməyə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, trans yağlar sonsuzluq, qaraciyər xəstəlikləri, xərçəng, Alzheimer və Parkinson kimi xəstəliklərlə əlaqələndirilir.

Araşdırmalar göstərir ki, çips yeyən uşaqlar ildə təxminən 9 kq yağ alırlar.

Çipslərin zərərli təsiri bununla bitmir. Sağlam olmayan çəki artımı, xolesterolu,ürək xəstəliyi riskini, qan şəkərini sürətlə artırır. Mədə pozğunluqlarına səbəb olur.

İradə Cəlil, Bizimyol.info

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün ain.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.

Избранный
43
icma.az

1Источники