Lent az portalından əldə olunan məlumata əsasən, ain.az xəbər verir.
Ürək sağlamlığını qorumaq üçün qan təzyiqini mütəmadi izləmək vacibdir. Duz həm dadlandırıcı, həm də risk amilidir.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, duz yalnız yeməklərin dadını artırmır, həm də konservant kimi çıxış edir. Buna görə də uzunmüddətli saxlanma müddəti olan məhsullarda və hazır yeməklərdə yüksək miqdarda olur.
Kardioloq Xorxe Roxas Zamalloa izah edir:
“Duz pis reputasiyaya malik olsa da, tərkibindəki natrium vacib qida maddəsidir. O, orqanizmdə maye balansını qoruyur, sinir impulslarını ötürür və əzələlərin, o cümlədən ürəyin yığılma-boşalma funksiyasına təsir edir".
Təzyiqə təsiri
Yeni araşdırmalar duzun maddələr mübadiləsi və enerji balansında da rol oynadığını göstərir.
Dietoloq Veronika Raus bildirir:
“Həddindən artıq duz bədənin suyu saxlamağına səbəb olur. Bu da damarlardakı qan həcmini artırır, ürəyə və damar divarlarına əlavə yük yaradır və hipertoniya, ürək-damar xəstəlikləri, insult riskini yüksəldir".
Uzunmüddətli yüksək təzyiq (hipertoniya) “səssiz, amma güclü” risk faktoru sayılır və ürək çatışmazlığı, infarkt, insult və böyrək xəstəliklərinə gətirib çıxara bilər.
Aşırı az duzun da ziyanı var
Çox az miqdarda duz qəbul etmək də təhlükəlidir aşağı qan təzyiqi, başgicəllənmə, huş itirmə və nadir hallarda natrium çatışmazlığı ilə bağlı ağırlaşmalar yarada bilər.
Nə qədər duz qəbul edilməlidir?
ABŞ qidalanma tövsiyələrinə görə:
Sağlam böyüklər üçün natrium norması gündə maksimum 2300 mq-dır (təxminən 1 çay qaşığı duz).
Hipertoniya, böyrək xəstəliyi və 2-ci tip diabeti olanlar üçün bu hədd daha da aşağı olmalıdır.
Veronika Raus qeyd edir ki:"
“Gündəlik natrium miqdarının təxminən 1500 milliqrama endirilməsi qan təzyiqini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını alır".
Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün ain.az saytını izləyin.