EN

Mətbəxdə zibil saxlamayın - Zəhərlənməyə səbəb olur


Mətbəx dəzgahının üstünə zibil qoymaq zərərli mikroorqanizmlərin sürətlə çoxalmasına imkan verir və çirklənmə riskini artırır. Bu, qida təhlükəsizliyini təhdid edir, həşəratları cəlb edir və pis qoxular kimi gigiyena problemlərinə səbəb olur.

Medicina.az xəbər verir ki, zibilin dəzgahın üstünə qoyulması bakteriyalar, göbələklər və zərərvericilərə səbəb ola bilər.

Bu, həm hazırlanan yeməklər, həm də mətbəxdən istifadə edən insanların sağlamlığı üçün təhlükə yaradır.
.


1. BAKTERİYA VƏ GÖBƏLƏKLƏR

Üzvi tullantılar, xüsusilə isti və nəmli mətbəx mühitində qaldıqda, bakteriya və kiflərin böyüməsini sürətləndirir.

Zərərli orqanizmlər zibil qabında sürətlə çoxalır və bu bakteriyalar dəzgahdan qidaya asanlıqla keçə bilir.

2. YOXLUMA RİSKİNİ ARTIRIR

Piştaxtanın üzərindəki zibil qalıqları eyni yerdə çiy və bişmiş qidalar hazırlandıqda çarpaz çirklənmə riski yaradır.

Başqa sözlə, bir səthdə olan zərərli mikroorqanizmlər başqa bir qidaya və ya mətbəx qabına keçir. Bu, infeksiyalara yol açır.



3. PİS QOXU VƏ HAVA KEYFİYYƏTİ PROBLEMLƏRİ

Açıq yerdə qalan zibil zaman keçdikcə pis qoxular yayır. Qoxulara səbəb olan mikroorqanizmlər mikroskopik damlalar şəklində mətbəxə yayılır.

Bu, təkcə havanın keyfiyyətini pisləşdirmir, həm də allergenlərə və tənəffüs yollarının qıcıqlanmasına səbəb olur.

4. ZƏRƏRLİ HƏŞƏRATLARI CƏLB EDİR

Açılan qida tullantıları milçək, tarakan, qarışqa və siçan kimi zərərvericiləri mətbəxə cəlb edir. Bu canlılar daha sonra mikroblarını mətbəx səthlərinə və birbaşa qidaya köçürür.

Bu, xüsusilə uşaqları və ya yaşlıları olan evlərdə daha çox sağlamlıq riski yaradır.

Qida zəhərlənməsi ishal, qusma və qarın ağrısı kimi simptomlarla özünü göstərir.

İmmuniteti zəif olan insanlarda daha ciddi infeksiyalar baş verə bilər.

Havadakı mikrobları tənəffüs etmək astma və allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.

Mikroblar əllər və mətbəx əşyaları vasitəsilə ötürülə bilər.



TƏDBİRLƏR

1. Zibili həmişə qapalı zibil qutularında saxlanmalı və açıq yerə buraxılmamalıdır.

2. Dəzgah tullantıları gündə bir neçə dəfə təmizlənməlidir, zibil mətbəxdən dərhal çıxarılmalıdır.

3. Dəzgah səthləri hər istifadədən sonra isti sabunlu su ilə təmizlənməlidir, ardınca dezinfeksiyaedici vasitə ilə.

4. Zibilə toxunduqdan sonra əllər ən azı 20 saniyə sabunla yuyulmalıdır. Bu vərdiş yemək hazırlamazdan əvvəl xüsusilə vacib olmalıdır.

Aygün
Medicina.az


Chosen
44
5
medicina.az

10Sources