EN

Qan təzyiqi olanlar bu balıqlardan uzaq dursunlar

Hipertoniyada bəzi balıq növlərinin seçilməsi zərərli ola bilər. Xüsusilə iki məşhur növ yüksək miqdarda natrium ehtiva edir ki, bu da arterial təzyiqin artmasına səbəb olur.

Bizim.Media bu barədə xarici mediaya istinadən xəbər verir.

Balıq tez-tez omeqa-3 yağ turşuları və sağlamlığı dəstəkləmək qabiliyyəti ilə qiymətləndirilsə də, bəzi növləri hipertoniyanın ağırlaşma riskini artıra bilər. Əczaçı Abbas Kananinin sözlərinə görə, qurudulmuş və hisə verilmiş balıq normal təzyiqi saxlamağı çətinləşdirir və infarkt, insult kimi ağır fəsadların inkişafına təkan verə bilər.

Bu məhsullardakı yüksək natrium səviyyəsi orqanizmdə maye yığılmasına gətirib çıxarır. Qanda artıq suyun olması damar divarlarına əlavə yük salır və nəticədə təzyiqin qalxmasına səbəb olur. Buna görə də, hipertoniyası olan insanlar qurudulmuş və ya hisə verilmiş balıqdan imtina etməlidirlər, baxmayaraq ki, onlar zülal və qida maddələri ilə zəngindir.

Duz qəbulunu azaltmaq üçün mütəxəssislər məhsulların tərkibini diqqətlə oxumağı və 100 qramda 1,5 qram və ya daha çox duz olan qidalardan uzaq durmağı məsləhət görürlər.

Diyetoloq Şina Bhagirutti isə duz əlavə olunmamış təzə və ya konservləşdirilmiş balıq seçməyi tövsiyə edir. Belə variant həm zülal və omeqa-3-ü qoruyur, həm də orqanizmi natriumla yükləmir.

Azduzlu balıq növlərinə nümunələr:

Təzə treska, qızılbalıq (təzə və ya dondurulmuş, hisə verilməmiş və duzlanmamış), təzə qara kütüm (paltus), hek (təzə və ya dondurulmuş), şirbit (sudaq, təzə), perch (dəniz və ya çay, emalsız), mintay (təzə və ya dondurulmuş).

Bizim.Media

Chosen
63
bizim.media

1Sources