EN

Acılı yeməklər arıqlamağa səbəb olur?

Yazını böyüt
Yazını kiçilt

Pensilvaniya Dövlət Universitetinin doktorluqdan sonrakı tədqiqatçısı Dr.Peyc Kunninqham “Verywell Health”ə deyib: “Yeməklərə acı bibər əlavə etmək (bəyəndiyiniz dadı dəyişmədən onu ədviyyatlı etmək üçün kifayətdir) sizi daha az yeməyə vadar edə bilər”.

Hafta.az-ın yazdığına görə, Kunninqham bu il “Food Quality and Preference” elmi jurnalında dərc olunan araşdırmanın aparıcı müəllifi olub. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, qəbul edilən istiliyin artması ilə yemək sürəti yavaşlayır və yeyilənlərin miqdarı azalır.

Acı bibərin tərkibində onları ədviyyatlı edən birləşmə, kapsaisin var. Bu birləşmənin canlı orqanizmlərdə istilik istehsalını aktivləşdirdiyi və maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyi düşünülür.

Piedmont Atlanta Xəstəxanasının klinik dietoloqu Haley Robinson, "Kapsaisin bədən istiliyimizi artırır, maddələr mübadiləsimizi sürətləndirir və kaloriləri daha sürətli yandırmağa kömək edir. Tədqiqatlar göstərdi ki, o, maddələr mübadiləsini 5 faizə qədər sürətləndirə bilər” deyib.

Acı bibər və digər ədviyyatlar da aclığa təsir edə bilər. Acılı pəhriz yeyən insanlar gün ərzində daha az yeməyə meyllidirlər.

Klivlend Klinikasında qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen Patrisia Bridget Lane deyir: "Bəzi araşdırmalar var ki, kapsaisin hipotalamusa, beynin aclıq və toxluğa nəzarət edən hissəsinə təsir göstərir".

Maraqlıdır ki, daha çox kapsaisin ehtiva edən Karolina Riper və ya xəyal bibərinin daha isti növlərinin yeyilməsinin daha çox faydası olduğunu sübut edən heç bir araşdırma yoxdur.

Kapsaisin Çili bibərinin və qırmızı bibər lopasının əsas komponentidir, lakin digər növlərin də faydaları olduğu aşkar edilib.

Harvard tədqiqatçıları bildirirlər ki, müntəzəm olaraq acı bibər yeyən insanların ürək xəstəliyindən ölmə riski daha azdır və demək olar ki, hər gün ədviyyatlı yemək yeyənlərin həftədə bir dəfə ədviyyatlı yemək yeyənlərə nisbətən ölüm riski 14 faiz aşağıdır. Ancaq bu faydaları bir az duz ilə qəbul etməli və nə qədər istehlak etdiyimizi nəzərə almalıyıq.

Ruş Universitetinin həkimi Dr. Tomas Holland əvvəllər “Medical News Today”ə müsahibəsində demişdi: "Acı bibər tez-tez yüksək yağlı, yüksək kalorili qidalarla istehlak olunur. Yəni acı bibərin daha tez-tez istifadəsi yüksək kalorili qidaların mütəmadi istehlakı ilə əlaqələndirilir".

Chosen
9
hafta.az

1Sources