EN

Soğanı bu cür doğrasanız gözünüz yaşarmayacaq

ain.az, Lent az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Soğan doğrayarkən yaranan problemlərdən biri də göz yaşlarının axması və gözlərin yanmasıdır. Bu hal yemək bişirmə prosesini xoşagəlməz bir təcrübəyə çevirə bilər.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, buna baxmayaraq, alimlər bununla necə mübarizə aparmaq lazım olduğunu bilirlər.

Niyə soğan doğrayarkən gözlər yaşarır?

Alimlər izah edirlər ki, soğan doğrandıqda tərəvəz hüceyrələri zədələnir və nəticədə fermentlər sərbəst buraxılır. Bu fermentlər kükürdlü birləşmələri sin-propanetial-S-oksidə çevirir. Bu maddə havaya qalxır və gözlərdəki həssas selikli qişaları qıcıqlandıraraq onların yaş ifraz etməsinə səbəb olur.

Alimlər müəyyən ediblər ki, doğrama üsulu bu maddənin gözə nə qədər təsir edəcəyinə ciddi təsir göstərir.

Soğanı necə doğramaq lazımdır ki, gözlər yaşarmasın?

Soğanı çox iti bıçaqla və yavaş-yavaş doğramaq ən yaxşı üsuldur. Bu zaman tərəvəzin ifraz etdiyi qıcıqlandırıcı maddələrin miqdarı xeyli azalır.

Alimlərin sözlərinə görə, küt bıçaqlardan istifadə edildikdə bıçaq soğanın laylarına təzyiq göstərir, onları içəri əyərək şirəni sıxır. İti bıçaqlar isə hüceyrələri ehtiyatla kəsir, sıxmadan parçalayır.

Doğrama sürəti də çox vacib amil sayılır. Tez-tez hərəkət etmək effektiv görünsə də, əslində daha çox sıçrama yaradır. Yavaş hərəkətlərlə doğramaq isə soğanı daha dəqiq kəsməyə və qıcıqlandırıcı maddənin ayrılmasını əhəmiyyətli dərəcədə azaltmağa imkan verir.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün ain.az saytını izləyin.

Chosen
10
1
lent.az

2Sources