
Edit Couen Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, orta səviyyədə çay və qəhvə istehlakı ağciyərlərin fəaliyyətinin yaxşılaşması və xroniki tənəffüs yolu xəstəliklərinin daha az riski ilə əlaqələndirilir.
Yeniavaz.com xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Food & Function” jurnalında dərc olunub.
Təhlil Böyük Britaniya “Biobank” layihəsində təxminən 367.000 iştirakçını əhatə edib. Tədqiqatçılar içki istehlakı məlumatlarını ağciyər funksiyası göstəriciləri ilə müqayisə etdilər.
Rasion həm sorğu vərəqələri, həm də təkrarlanan 24 saatlıq qida gündəlikləri vasitəsilə qiymətləndirilmişdir ki, bu da faktiki istehlakın daha dəqiq qiymətləndirilməsinə imkan verir. Nəticələr göstərdi ki, aşağı və ya orta dərəcədə istehlak - gündə təxminən yarım-iki fincan çay və ya qəhvə - yüksək ağciyər funksiyası, iltihabın azalması və KOAH inkişaf riski ilə əlaqələndirilir. Qəhvə həmçinin böyüklərdə astma riskinin az da olsa yaranması ilə əlaqələndirilib.