AZ

Qəhvə və çayın tənəffüs sisteminə faydası aşkar edildi

Yeniavaz portalından alınan məlumata görə, ain.az xəbər verir.

Edit Couen Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, orta səviyyədə çay və qəhvə istehlakı ağciyərlərin fəaliyyətinin yaxşılaşması və xroniki tənəffüs yolu xəstəliklərinin azalmasına təsir edir.

Yeniavaz.com xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Food & Function” jurnalında dərc olunub.

Təhlil Böyük Britaniya “Biobank” layihəsində təxminən 367.000 iştirakçını əhatə edib. Tədqiqatçılar içki istehlakı məlumatlarını ağciyər funksiyası göstəriciləri ilə müqayisə etdilər.

Rasion həm sorğu vərəqələri, həm də təkrarlanan 24 saatlıq qida gündəlikləri vasitəsilə qiymətləndirilmişdir ki, bu da faktiki istehlakın daha dəqiq qiymətləndirilməsinə imkan verir. Nəticələr göstərdi ki, aşağı və ya orta dərəcədə istehlak - gündə təxminən yarım-iki fincan çay və ya qəhvə - yüksək ağciyər funksiyası, iltihabın və KOAH inkişaf riskinin azalması lə əlaqələndirilir. Qəhvə həmçinin böyüklərdə astma riskinin az da olsa yaranması ilə əlaqələndirilib.

Müəlliflər qeyd edirlər ki, miqdar həlledici olaraq qalır. Onlar bildirirlər ki, çay və qəhvə sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin orta dozanın aşılması potensial effekti gücləndirmir və birlikdə mövcud olan amilləri - ilk növbədə siqaret çəkməyi və ya səhhəti pisləşən insanların vərdişlərindəki dəyişiklikləri əks etdirə bilər.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün ain.az saytını izləyin.

Seçilən
2
1
yeniavaz.com

2Mənbələr