AZ

Çiy un yesəniz nə olar? Bunu hamı bilməlidir

ain.az, Lent az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.

Çiy unu yemək sağlamlıq üçün risk daşıya bilər.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, məhsulda bakterial çirklənmə ehtimalı olduğundan onu həmişə termiki emaldan keçirmək lazımdır.

Çiy undan gələn təhlükə                                                   

ABŞ Qida və Dərman Administrasiyasının (FDA) məlumatına görə, çiy un termiki emaldan keçmir və bu səbəbdən tərkibində zərərli bakteriyalar qala bilər.

Un taxıl bitkilərindən hazırlanır və bu bitkilər sahədə müxtəlif bakteriyalara, məsələn, salmonella və bağırsaq çöplərinə məruz qala bilər. Taxılın üyüdülməsi və una çevrilməsi prosesi bakteriyaları məhv etmir.

Çirklənmiş unu istifadə etmək qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Bu isə ishal, ürəkbulanma, qusma və qarın ağrısı kimi əlamətlərlə özünü göstərə bilər.

Çiy undan təhlükəsiz istifadə qaydaları

Çiy unla bağlı vacib bir neçə tövsiyə:

Çiy xəmir yeməyin, hətta peçenye və ya digər xəmir məmulatlarının xəmiri belə təhlükəli ola bilər.

Çiy un və ya xəmir ilə işlədikdən sonra əlləri, alətləri və iş səthlərini mütləq yuyun.

Uşaqlara çiy xəmir ilə oynamağa və onu yeməyə icazə verməyin.

Çarpaz çirklənmənin qarşısını almaq üçün unu hazır qidalardan uzaqda saxlayın.

Unu necə təhlükəsiz etmək olar

Unu termiki emal etməklə təhlükəsiz hala gətirmək mümkündür.

Mikrodalğalı sobada: unu istiliyədavamlı qaba qoyun və təxminən 1 dəqiqə qızdırın. Bu zaman unun temperaturu 74°C-yə çatmalı və bakteriyalar məhv olmalıdır.

Sobada: unu list üzərinə yayın və 150°C temperaturda 10 dəqiqə bişirin. Tam soyuduqdan sonra istifadə edin.

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün ain.az saytını izləyin.

Seçilən
13
lent.az

1Mənbələr