AZ

Bu məhsulları soyuducunun qapısında saxlamaq olmaz

Lent az portalından verilən məlumata görə, ain.az xəbər yayır.

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu cür məhsullar soyuducunun qapısında tez xarab ola bilər. Soyuducunun qapısı sevimli məhsulları saxlamaq üçün əlverişli görünür: onlar yaxşı görünür, asanlıqla götürülür və dar rəflər sayəsində səliqəli düzülür. Lakin problem ondadır ki, tez xarab olan məhsulların soyuducunun qapısında saxlanması onların daha tez korlanmasına və keyfiyyətinin pisləşməsinə səbəb ola bilər.

Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, soyuducunun qapısı hər açıldıqda, orada saxlanılan bütün məhsullar və içkilər mətbəxin isti havası ilə təmasda olur. Bu isə o deməkdir ki, bu məhsullar orta hesabla 40 dərəcə və ya daha aşağı temperaturdan daha isti şəraitdə qalır. Halbuki məhsulların qorunması üçün məhz bu aşağı temperatur lazımdır.

Temperaturun belə dəyişməsi bakteriyaların çoxalması riskini artırır, buna görə də tez xarab olan məhsullar soyuducunun qapısında saxlanmamalıdır. Bu səbəbdən mütəxəssislər soyuducunun bu hissəsində saxlanmaması tövsiyə olunan 5 məhsulu açıqlayıblar.

Ət (dəniz məhsulları daxil olmaqla)

Qayda sadədir: əgər məhsul heyvani mənşəlidirsə, onu soyuducunun qapısında saxlamaq olmaz.

Bu məhsullar həmişə soyuducunun alt rəfində saxlanmalıdır. Əgər şirə axarsa, onun digər məhsullara düşməsini və çarpaz çirklənməni istəməzsiniz. Bundan əlavə, qapıda temperaturun dəyişməsi bu məhsullarda bakteriyaların daha sürətlə çoxalmasına səbəb ola bilər. Hətta əti əridərkən belə, soyuducunun qapısı bunun üçün çox pis yerdir.

Süd

Süd soyuducunun daxili rəfində, arxa hissədə saxlanmalıdır. Məhz orada soyuducu ən soyuq olur və südün daha uzun müddət stabil və təzə qalmasına kömək edir. Südün soyuducunun qapısında saxlanması onun tez xarab olması riskini artırır.

Yoğurt

Yoğurt qablarını soyuducunun qapısında saxlamaq gözəl görünsə də, bu, yaxşı fikir deyil. Bir çox soyuducuda yumurta, süd, pendir və yoğurt üçün xüsusi yerlər olsa da, ABŞ Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi tez xarab olan məhsulların bu hissədə saxlanılmamasını tövsiyə edir. Mütəxəssislər bu yerləri cem, xardal və süd tərkibli olmayan digər souslar üçün saxlamağı məsləhət görürlər.

Yumurta

Mütəxəssislər yumurtaların belə soyuducunun qapısında saxlanmasını tövsiyə etmirlər.

Yumurtalar karton qutuda, rəfin üzərində saxlanmalıdır. Qutuda saxlamaq düzgün rütubət səviyyəsini qorumağa kömək edir, soyuducunun içində saxlamaq isə temperatur dəyişmələrinin qarşısını alaraq yumurtaların vaxtından əvvəl xarab olmasını əngəlləyir.

Şərab

İçkilər adətən soyuducunun qapısında yaxşı saxlanılsa da, şərab, xüsusilə açılmış butulkalar istisnadır. Şərabın sabit temperaturda saxlanılması (yəni soyuducunun qapısında yox) oksidləşmənin qarşısını alır və şərabın keyfiyyətini daha uzun müddət qorumağa kömək edir.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün ain.az saytını izləyin.

Seçilən
25
lent.az

1Mənbələr