
Edith Cowan Universitetinin alimləri çay və qəhvənin orta dərəcədə istehlakının ağciyər funksiyasının yaxşılaşdırılması və tənəffüs sisteminin xroniki xəstəliklərinin daha aşağı riski ilə əlaqəli olduğunu aşkar etdilər. Tədqiqatların nəticələri Food & Function jurnalında dərc olunub.
Təhlil Britaniya layihəsi UK Biobank-ın təxminən 367 min iştirakçısını əhatə edib. Tədqiqatçılar içkilərin istehlakı ilə bağlı məlumatları ağciyər funksiyasının göstəriciləri ilə - məcburi nəfəsvermə həcmi və ağciyərlərin həyati tutumu, sistemik iltihab səviyyəsi, eləcə də xroniki obstruktiv ağciyər xəstəliyi və astma inkişaf riski ilə müqayisə ediblər.
Pəhrizi qiymətləndirmək üçün həm anketlərdən, həm də təkrarlanan 24 saatlıq qida gündəliklərindən istifadə edilib ki, bu da real istehlak həcmlərini dəqiqləşdirməyə imkan verib. Nəticələr göstərib. Az və orta dərəcədə istehlak - gündə təxminən yarım-iki fincan çay və ya qəhvə - ağciyər funksiyasının artması, iltihabın azalması və KOAH inkişaf riski ilə əlaqələndirilib. Qəhvəyə gəldikdə isə, yetkinlərdə astma inkişaf ehtimalının aşağı olması ilə əlaqə əlavə olaraq aşkar edilib.
Ayrı-ayrı təhlillərdə yüksək çay istehlakı heç vaxt siqaret çəkməyən insanlarda KOAH riskinin artması ilə əlaqələndirilib, lakin bu əlaqə əvvəlcədən mövcud olan tənəffüs simptomları olan iştirakçıları xaric etdikdən sonra yoxa çıxıb. Qəhvəyə də oxşar təsir tapılmayıb.
Müəlliflər qeyd edirlər ki, mülayimlik həlledici amil olaraq qalır. Onların fikrincə, çay və qəhvə sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin orta dozadan artıq qəbul mümkün qoruyucu təsiri artırmır və müşayiət edən amilləri - ilk növbədə, sağlamlığı pisləşən insanlarda siqaret çəkməni və ya vərdişlərin dəyişməsini əks etdirə bilər.
- Gecə Modu
- Ana səhifə
- Statistika
- Mənbələr
- Reytinq
- Hava
- Valyuta