AZ

Ekspertlər 50 yaşdan sonra sümükləri möhkəmləndirməyə kömək edən qidanı açıqlayıb

Sümük möhkəmliyində, xüsusən də 50 yaşdan sonra, boşqabımızı nə ilə doldurmağımız mühüm rol oynayır. Bu baxımdan mütəxəssislər bir məhsul tövsiyə edirlər...

Poliqon xəbər verir ki, bu barədə Prevention yazır.

Qocalma üzrə Milli Şuranın məlumatına görə, 50 yaşdan sonra sümük sıxlığı bərpa olunmaqdan daha tez azalır ki, bu da osteopeniya (aşağı sümük sıxlığı) və ya osteoporoz (sınıq riskini artıran sümük sıxlığının itirilməsi) inkişaf riskini artırır. Sümük Sağlamlığı və Osteoporoz Fonduna görə, qadınlarda sümük itkisi menopozdan sonra sürətlənir və 7 il ərzində 20% azala bilər.

"Sümük sıxlığını, əmələ gəlməsini və gücünü qorumaq üçün birlikdə işləyən müəyyən qida maddələri var. Bunlar kalsium, D vitamini, maqnezium və K vitamini, eləcə də sümük quruluşunu və əzələ kütləsini qorumaq üçün zülaldır", deyə qidalanma üzrə mütəxəssis Amy Davis izah edib.

Beləliklə, sümük sağlamlığı üçün mümkün qədər çox bu qida maddəsi olan qidalar yeməlisiniz. Bunlardan biri kəsmikdir.

"Pendir zülal və kalsiumun əla mənbəyidir", deyə Yel Tibb Məktəbinin ortopediya üzrə dosenti, tibb elmləri doktoru Daniel Viznia bildirib.

Devisə görə, kalsium sümük toxuması üçün xammal təmin edir, zülal isə mövcud sümükləri qorumağa kömək edir.

Pendir həmçinin selenium ehtiva edir ki, bu da Molecules jurnalında dərc olunmuş bir araşdırmaya görə, sümük sıxlığının qorunmasında mühüm rol oynayan iz elementidir. Bundan əlavə, pendirdə olan maqnezium osteoporozun irəliləməsini yavaşlada bilər.

Bu baxımdan, diyetoloqlar bu ləzzətli məhsulu pəhrizinizə əlavə etməyi məsləhət görürlər.

Poliqon.info

Seçilən
99
poliqon.info

1Mənbələr