AZ

Qadın sağlamlığı üçün ən yaxşı məhsul...

...Çia toxumları böyük təsirə malik kiçik bir super qidadır. Çianın müntəzəm istehlakı hormonal balansın qorunmasına kömək edir, dəri və saçları yaxşılaşdırır və ürək və sümük sağlamlığını təşviq edir.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə Verywell Health veb saytı yazır.

Ürək xəstəliyi riskini azaldır…

Ürək-damar xəstəlikləri qadınlar arasında ölümün əsas səbəbidir.

"Journal of Chiropractic Medicine" bildirir ki, çia toxumları həll olunan lif və omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir ki, bu da ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra və ümumi xolesterol səviyyəsini aşağı salmaqla ürək xəstəliyi riskini azalda bilər. Çia toxumlarında həmçinin yüksək qan təzyiqinin (hipertoniya) müalicəsinə kömək edə bilən protein və maqnezium var.

Sümük sıxlığını artırır...

ABŞ Qida və Dərman Administrasiyasına görə, pəhrizinizə çia toxumlarının əlavə edilməsi osteoporoz riskini azalda bilər. Bu vəziyyət sümüklərin sıxlığını itirdiyi və kövrək olduğu, sınıqlara və çatlara səbəb olduğu bir vəziyyətdir. Qadınlarda kişilərə nisbətən osteoporoz inkişaf riski daha yüksəkdir, çünki bunlar:

-hormonal dəyişikliklər

-təbii yaşlanma prosesi

Çia toxumlarında həmçinin sümük sıxlığının artması ilə əlaqəli kalsium, maqnezium və fosfor da daxil olmaqla qida maddələri var.

Qan şəkəri səviyyəsini tənzimləyir...

Xəstəliklərə Nəzarət və Profilaktika Mərkəzləri bildirir ki, çia toxumları bədən tərəfindən sorulmayan və qan şəkəri səviyyəsini qaldırmayan həll olunan liflə zəngindir.

Bu, qan şəkəri (qlükoza) səviyyəsini sağlam diapazonda saxlamağa kömək edir. Xroniki olaraq yüksək qan şəkəri səviyyəsi 2-ci tip diabetə səbəb ola bilər.

Diabet və insulin müqaviməti PCOS üçün əhəmiyyətli risk faktorlarıdır. Sağlam qan şəkəri səviyyəsini saxlamaq bu riski azalda bilər.

Bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir...

USDA-ya görə, çia toxumları liflə zəngindir və iki xörək qaşığı gündəlik tələbatın 35 faizini ödəyə bilər.

Lif sağlam həzmi təşviq edir və qəbizlik riskini azaldır. Həmçinin sağlam bağırsaq bakteriyalarını dəstəkləyir və bir neçə xroniki xəstəlik riskini azaldır.

Çia toxumları tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları sayəsində iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Bu, bağırsaqdakı iltihabı azalda bilər.

Dəri ​​sağlamlığını yaxşılaşdırır...

Amerika Dermatoloji Assosiasiyası bildirir ki, hormonal dəyişikliklər dərinin nəmlənməsinə və elastikliyinə əhəmiyyətli dərəcədə təsir etdiyi üçün menopoz dövründən keçən qadınlar üçün dəri sağlamlığı vacibdir.

Çia toxumlarındakı omeqa-3 yağ turşuları dəri baryerini dəstəkləyir, nəmi saxlamağa və quruluğun qarşısını almağa kömək edir.

Çia toxumlarındakı sağlam yağlar həmçinin iltihabı, qıcıqlanmanı və qızartını azalda bilər.

Çia toxumu yağını birbaşa dəriyə çəkmək nəmlənməni artıra və quruluğun qarşısını ala bilər.

Yan təsirlər

Çia toxumları əksər insanlar üçün təhlükəsizdir, lakin müəyyən tibbi vəziyyətləri olanlarda yan təsirlərə səbəb ola bilər. Liflə zəngin olduğundan, aşağıdakılara səbəb ola bilər: --şişkinlik

-ishal

-qəbizlik

Çia toxumlarını az miqdarda qida rasionunuza daxil edin və sonra mədə-bağırsaq narahatlığının qarşısını almaq üçün tədricən artırın.

Nazlı Almuradova

Seçilən
17
1
sia.az

2Mənbələr