AZ

“Küçə şəraitində satılan balıq insan sağlamlığı üçün ciddi riskdir” - Asim Vəliyev

“İllərdir ki, küçələrdə və məhəllə aralarında açıq şəkildə balıq satışına rast gəlirik. Balıq həm dadına, həm də sağlamlıq baxımından dəyərli qida hesab olunur. Zülallar, omeqa-3 yağ turşuları, A, D, E vitaminləri və minerallarla zəngin olan bu məhsul insan orqanizmi üçün mühüm əhəmiyyət daşıyır. Lakin balıq yüksək risk qrupuna aid qida məhsuludur, çünki tez xarab olur və saxlanma, satış zamanı xüsusi gigiyenik və temperatur tələblərinə əməl olunmadıqda sağlamlıq üçün təhlükə yaradır. Balıq məhsullarının təhlükəsizliyi yalnız istehsaldan satış nöqtəsinə qədər temperatur rejiminin pozulmadan qorunması halında təmin olunur. Təzə balıq 0–+4°C temperaturda saxlanıldıqda maksimum 1–2 gün ərzində təzə qalır. Dondurulmuş balıq isə –18°C-də saxlandıqda bir neçə ay keyfiyyətini itirmir. Satış zamanı balıq kölgəli və havalandırılan şəraitdə, üzəri buzla örtülü vəziyyətdə saxlanmalıdır. Buz əridikdə əmələ gələn su mütəmadi olaraq təmizlənməli, satıcılar isə təmiz geyimdə, əlcəkli və gigiyenik qaydalara riayət edərək işləməlidirlər”.

Bu fikirləri Aznews.az-a açıqlamasında qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Asim Vəliyev bildirib.

Qeyd edək ki, son dövrlər Bakının müxtəlif küçə və bazarlarında balıq satıcılarının sayı nəzərəçarpacaq dərəcədə artıb. Əgər əvvəllər balıq əsasən supermarket və iri bazarlarda satılırdısa, indi demək olar ki, hər məhəllədə bu mənzərəyə rast gəlmək mümkündür. Bunu bəziləri mal ətinin bahalaşması ilə, digərləri isə insanların daha sağlam qidalanmağa – yəni balığa üstünlük verməsi ilə əlaqələndirirlər. Bununla belə, küçə şəraitində satılan balığın keyfiyyəti və təhlükəsizliyi barədə suallar açıq qalır.

Ekspertin sözlərinə görə, küçə şəraitində bu tələblərə əməl olunması, demək olar ki, mümkün deyil.

Seçilən
34
aznews.az

1Mənbələr