AZ

Meyvə və tərəvəzləri düzgün yumağın yolları açıqlandı

Meyvə və tərəvəzlər sağlam qidalanmanın əsas elementlərindən biri olsa da, onların düzgün yuyulmaması qida təhlükəsizliyi baxımından ciddi risklər yaradır.

 

Pravda.az bu mövzu ilə bağlı əsas məqamları təqdim edir:

 

Məhsulları yumağa başlamazdan əvvəl əlləri sabunla yumaq, yuyulma prosesində bakteriyaların yayılmasının qarşısını alır.

 

Meyvə və tərəvəzləri axan soyuq su altında, səthlərini yumşaq bir fırça ilə ovaraq yumaq lazımdır.

 

Üzərində pestisid qalma ehtimalı olan məhsulları sirkəli və ya sodalı suda bir müddət saxlayaraq sonra durulamaq faydalıdır.

 

Qabıqla yeyilən meyvə‑tərəvəzin qabığını soymaq bir seçimdir, lakin soymaqla bəzən lif və vitamin itkisi baş verə bilər.

 

Yuyulmuş məhsullar qəbul edilməmişdən əvvəl yaxşıca qurulanmalı və müvafiq şəkildə saxlanılmalıdır — qalıq nəm bakteriyaların çoxalmasına səbəb ola bilər.

 

Qeyd: Gündəlik olaraq istehlak olunan meyvə və tərəvəzlərin yuyulma və saxlanma qaydalarına riayət edilməsi, həm sağlam qidalanmanın təmin edilməsi, həm də mikrobioloji və kimyəvi risklərin azalmasına kömək olur. Qısa vaxt sərf edərək həyata keçirilə bilən bu sadə addımlar ümumi qida təhlükəsizliyi üçün böyük əhəmiyyət daşıyır.

 

Əminə Bayramova

Tarix: 22 Oktyabr 2025, 17:36   
Seçilən
55
pravda.az

1Mənbələr