AZ

Fermentasiya edilmiş soya yaşlı insanlarda yaddaşı gücləndirir

Saglamolun portalından əldə olunan məlumata əsasən, ain.az xəbər verir.

YENI TƏDQİQAT

Uzunmüddətli araşdırma göstərir ki, gündəlik fermentasiya edilmiş soya qəbul edən yaşlı insanlar yaddaş performansında müəyyən irəliləyişlərə nail olurlar. Bu tədqiqat sağlam yaşlılarda apardılıb və nəticələr, əsasən 70 yaşdan yuxarı qadınlarda yaddaşın daha aydın inkişaf etdiyini göstərib.Tədqiqatçılar 12 həftəlik, üçqat kor, plasebo-nəzarətli bir sınaq keçiriblər. Araşdırmaya 65 və üzəri yaşı olan sağlam kişi və menopoz dövrünü keçmiş qadınlar daxil edilib. Soya allergiyası və neyrodegenerativ xəstəlikləri olanlar istisna edilib. İştirakçılar fermentasiya edilmiş soya tozu (Q-Can Plus®) və ya plasebo tozunu tərzi dəyişdirmədən gündə iki ölçülü qablaşdırmada qəbul ediblər.Tədqiqatın sonuna qədər yaddaş üzrə testlərdə fermentasiya edilmiş soya qrupunda plasebo qrupu ilə müqayisədə statistik olaraq əhəmiyyətli yanaşma müşahidə olunub (p = 0,041). Yaddaş göstəricilərində orta hesabla 8,47 % artım qeydə alınıb, plasebo qrupunda isə 2,05 % artım olub. Digər kognitiv sahələrdə əhəmiyyətli fərq olmayıb. Belə irəliləyişlər xüsusilə 70 yaşdan böyük qadınlarda daha qabarıq olub; onların həm yaddaşlarında, həm də ümumi zehni qabiliyyət göstəricilərində artım müşahidə edilib.

Saglamolun.Az

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün ain.az saytını izləyin.

Seçilən
4
saglamolun.az

1Mənbələr