AZ

Az yeyirik, niyə arıqlaya bilmirik?- Həkim SƏBƏBLƏRİ AÇIQLADI

“Bir çox insanlar paradoksal bir vəziyyətlə üzləşirlər. Şirniyyatlardan imtina edirlər, lakin çəkiləri eyni qalır və ya hətta artır. Amma az yemək sadəcə olaraq “az yemək” deməkdir”.

Editor.az xəbər verir ki, bunu dietoloq və endokrinoloq Alena Barredo deyib.

Həkimin sözlərinə görə, əsas səhv qidanın kalorililiyinə və tərkibinə deyil, həcminə diqqət yetirməkdir. Kiçik bir hissə yeyə bilərsiniz, lakin onun enerji dəyəri son dərəcə yüksək olacaq və uzun müddət toxluq hissi yaratmayacaq.

“Bu cür məhsullara, məsələn, çoxlu qaymaqlı və şərbətli qəhvə, tez-tez tərəvəzlərə əlavə edilən ağır xama, salatlarda və yeməklərdə çoxlu bitki yağı və “sadəcə qəlyanaltı” kimi görünə bilən müxtəlif qəlyanaltılar – peçenye, konfet, şokolad daxildir, lakin kalori baxımından onlar mənə tam ekvivalent ola bilər”,- deyə həkim bildirib.

Tiroid disfunksiyası da kilo itkisinin çox yayılmış səbəbidir. Düzgün qidalanılırsa və kalori çatışmazlığı varsa, tiroid hormonlarını yoxlamaq məntiqlidir.

“Bu orqan maddələr mübadiləsinin əsas tənzimləyicisidir. Qeyri-aktiv olduqda (hipotireoz) maddələr mübadiləsi ləngiyir, piylərin yandırılması prosesi ləngiyir. Orta dərəcədə qidalanma ilə belə, artıq çəki artımı başlayır və bu, çox vaxt təkcə piydən deyil, həm də ödemdən qaynaqlanır. Orqanizmdə solğun və şişkinlik yaranır. Bu, endokrinoloqa müraciət etmək üçün ciddi səbəbdir”,- dietoloq bildirib.

Həkimin sözlərinə görə, arıqlamağın gizli səbəbi ciddi pəhrizlər səbəbindən əzələ kütləsinin itirilməsi ola bilər:

“Populyar mono-pəhrizlər və həddindən artıq məhdudlaşdırıcı yemək sistemləri sürətli, lakin son dərəcə təhlükəli nəticələr verir. Onlar yağdan çox əzələ toxumasının itkisinə səbəb olur.

Əzələlər bədənimizdə kalori yandıran əsas “yandıran qazan”dır. Əzələ kütləsi nə qədər çox olarsa, bazal metabolizminiz də bir o qədər yüksəkdir – bədəninizin yalnız sağ qalmaq üçün sərf etdiyi enerji miqdarı. Ciddi pəhrizlər əzələləri “tükəndirir” və maddələr mübadiləsini aşağı salır. Nəticədə, siz fəlakətli dərəcədə az yeməyə məcbur olursunuz ki, bu da normal çəki itkisinə səbəb olmur”.

Həkim bildirib ki, “maye” kalorilərin hesaba alınmaması da insanın arıqlaya bilməməsinin səbəbi ola bilər:

“Meyvə şirələri, şəkərli qazlı içkilər, alkoqol, xüsusilə kokteyllər, kapuçinolar və lattelər – bunların hamısı şəkərin və boş kalorilərin əhəmiyyətli mənbələridir ki, onları qida kimi qəbul etmir. Bu içkiləri gün ərzində tox hiss etmədən içə bilərsiniz, ancaq gündəlik kalori qəbulunuzu əhəmiyyətli dərəcədə üstələyə bilərsiniz”.

“Başqa bir səbəb, orqanizmin xüsusilə qarın nahiyəsində enerji yığmasına səbəb olan stress hormonu kortizolun yüksək səviyyədə olması ola bilər. Yuxunun olmaması aclıq (qrelin) və toxluq (leptin) hormonlarının istehsalını pozur. Yorğun və stresli olanda insanlar şüursuz şəkildə sürətli enerji üçün yüksək kalorili və şirin qidalara müraciət edirlər”, – deyə həkim yekunlaşdırıb.

//Gülnarə Abasova, Editor.az

 

Seçilən
48
editor.az

1Mənbələr