News24 saytından verilən məlumata əsasən, ain.az məlumatı açıqlayır.
Britaniyanın Lester Universitetinin əməkdaşları müəyyən ediblər ki, zərdəçal (sarıkök) kolorektal xərçəngin inkişafına səbəb olan hüceyrələrə təsir göstərir.
News24.az xəbər verir ki, nəticələr “Cancer Letters” jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatçılar zərdəçalın vaxt keçdikcə bağırsaq xərçənginə səbəb ola bilən adenoma, polip və digər yoğun bağırsaq şişlərinə təsirini öyrəniblər.
Onlar xoşxassəli şişləri olan 66 könüllüdən toxuma nümunələri götürərək onlara zərdəçal əlavə ediblər.
Məlum olub ki, bu maddə gələcəkdə xərçəngə çevrilə biləcək hüceyrələrə seçici təsir göstərir. Siçanlar üzərində aparılan təcrübə də təsdiqləyib ki, adenoması və yoğun bağırsaqda xərçəngöncəsi şişləri olan gəmiricilərə bu ədviyyat verildikdə, bədxassəli prosesin başlaması daha gec baş verir.
Müəlliflər vurğulayıb ki, zərdəçal artıq mövcud olan xərçəngə təsir etmir, lakin gələcəkdə bu məlumatlar kolorektal xərçəngin profilaktikası strategiyalarının hazırlanmasında istifadə oluna bilər.
Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün ain.az saytını izləyin.