AZ

Körpəsi olanların diqqətinə: Uşaq qidaları xəstəlik yaradır

Yazını böyüt
Yazını kiçilt

Mütəxəssislər, "uşaqları ömür boyu piylənməyə hazırlayan" həddindən artıq işlənmiş uşaq qidalarının "supermarket rəflərini zəbt etməsinə" dair xəbərdarlıq ediblər.

Hafta.az-ın yazdığına görə, Lids Universitetində tədqiqatçılar tərəfindən aparılan bir araşdırma, rəfləri dolduran uşaq qidası məhsullarının üçdə birinin uzunmüddətli sağlamlıq problemlərinə səbəb olan ultra işlənmiş qidalar (UPF) kimi təsnif edildiyini ortaya qoyub. Tədqiqatçılar həmçinin valideynlərə sənaye üsulu ilə istehsal olunan qida məhsullarında təbii inqrediyentləri təbliğ edən “yanıltıcı” etiketlər barədə xəbərdarlıq ediblər.

Komanda aparıcı brendlərin 600 uşaq qida məhsulunu araşdırıb və aşkar edib ki, uşaq qəlyanaltılarının 87 faizi və uşaq taxıllarının 79 faizi UPF kimi təsnif olunur. Bu o deməkdir ki, bu qidalar adətən ev yeməklərində tapılmayan inqrediyentlərlə sənaye üsulları ilə istehsal edilir.

Onlar həmçinin körpələr üçün satılan məşhur qəlyanaltılarda, o cümlədən "ərimiş" şişirdilmiş qəlyanaltılar, meyvə əsaslı çeynəmələr və barlarda "narahatedici tendensiyalar" tapdılar. Tədqiqatın müəllifləri Böyük Britaniya hökumətini UPF-lərlə bağlı daha sərt qaydalar tətbiq etməyə çağıraraq, təklif olunan qidaların "kiçik uşaqların böyüməsi üçün lazım olan qidalara çox az bənzədiyini" söyləyirlər.

Tədqiqatın aparıcı üzvlərindən və Lids Universitetinin uşaq qidalanması üzrə mütəxəssisi Dr. Diana Trapleton deyib: "Biz körpə dəhlizində həddindən artıq işlənmiş qəlyanaltılar, desertlər, dənli bitkilər və hətta yeməklərin üstünlük təşkil etdiyini görürük. Bunlar tez-tez sağlam iddiaları ilə satılır".

Bu məhsullar körpələri əvvəldən çox işlənmiş, həddindən artıq şirin qidalara həvəsləndirir. Bu, hökumətin sağlam nəsil yetişdirməyə ciddi yanaşdığını göstərmək üçün real fürsətdir. Uşaq qidası koridorunun hazırkı vəziyyəti qəbuledilməzdir və artıq göz ardı edilməməlidir. Onların işləri Piylənmə Sağlamlığı Alyansı (OHA) tərəfindən dəstəklənir, hökumət "yanıltıcı" etiketlərlə şəkərli qəlyanaltıların satışının qarşısını almaq üçün "təcili" tədbirlər görməlidir.

Uşaq qidası koridoru şəkərli, həddindən artıq işlənmiş qəlyanaltılarla doludur ki, bu da onlarda ömürboyu pis yemək vərdişləri, piylənmə və diş çürüməsinə səbəb olur. Böyük Britaniyada ağız sağlamlığı böhranı hökm sürdüyü üçün hökumət təcili olaraq uşaq qidası şirkətlərini yalnış etiketlərlə yüksək şəkərli qidaların satışını məhdudlaşdırmalıdır.

Seçilən
37
hafta.az

1Mənbələr