AZ

Kükürd dioksidi və ya E220: Nədir və niyə təhlükəlidir

Əgər bilmirsinizsə, bu üçüncü dərəcəli təhlükə qoruyucusu çox sayda məhsulda olur.
"Üçüncü sinif" aşqarları orta dərəcədə təhlükəli olaraq da tanınır. Başqa sözlə, istifadəsi özlüyündə sağlamlığa zərərli olmayan, lakin çox miqdarda və ya allergik dözümsüzlüklə problem yarada bilən maddələr.

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, kükürd vacib üzvi elementlərdən biridir. Bununla belə, onun qaranlıq bir reputasiyası var. Məsələn, Yaradılış və Apokalipsis Kitabında kükürd günahkarları cəzalandıran bir şey kimi görünür.

Kükürd dioksidin istifadəsi
Eyni zamanda, kükürd bütün dünyada qida sənayesində istifadə olunur və bu, müasir istehsalçıların ixtirası deyil. İndi bu komponentə yalnız texniki ad verildi - e220. "E" Avropa deməkdir və rəqəmin əvvəlindəki 2 rəqəmi maddənin qoruyucu olduğunu göstərir.

Şərab istehsalçıları oksidləşmə proseslərinin və arzuolunmaz mikroorqanizmlərin çoxalmasının qarşısını almaq üçün içkiyə kükürd dioksidi əlavə edirlər. Üstəlik, birləşmə üzüm bağından şüşəyə qədər müxtəlif mərhələlərdə istifadə olunur. Nəzəri olaraq, əlavənin çox olmaması şərti ilə zərər vermir. Standart şərabın hər litrinə 200-350 ml-dən çox olmayan kükürd qazının əlavə edilməsini nəzərdə tutur.

Üzüm və digər qurudulmuş meyvələrlə vəziyyət bir qədər mürəkkəbdir - onlar da kükürdlə "sabitdirlər", lakin standartlarda yuxarı hədd yoxdur. Xurma, gavalı və onların dioksidlə müalicə olunan yoldaşları solmur və daha təravətli görünür. 

Əlbəttə ki, bu maddə onları kifdən qoruyur, lakin, ümumiyyətlə, düzgün qurudulmuş məhsul, xüsusən də düzgün daşındıqda və tez satılarsa, göbələk infeksiyasına daha az həssasdır. Odur ki, artıq kükürd istehlak etmək istəməyənlər “gözəl”dənsə solğun və qırışmış quru meyvələrə üstünlük verməlidirlər, çünki onların tərkibində qatqılar azdır və ya heç yoxdur. Və faydalı xüsusiyyətlər qorunur.

Maddə bir alergendir, buna görə də fərdi dözümsüzlüyü olan insanlara zərər verə bilər.
Baş ağrısı, dioksidi istehlak etdikdən sonra xoşagəlməz simptomların başındadır, buna görə də tez-tez bunun çox içməkdən qaynaqlandığını eşidə bilərsiniz.
Ancaq boğazda şiddətli bir baş ağrısı və narahatlıq görünsə, səbəb kükürd dioksid ola bilər. Bu simptomların görünüşü göstərir ki, ya şəxs maddəyə qarşı dözümsüzdür, ya da istehsalçı onu çox əlavə edib. Bu, şərabdan daha çox qurudulmuş meyvələrə aiddir, çünki qurudulmuş meyvələr üçün icazə verilən əlavənin miqdarı üçün yuxarı hədd yoxdur.

Konservant kimi kükürd qida sənayesində geniş istifadə olunur - peçenye, uşaq qidası, şirələr, qurudulmuş məhsullar, hətta təzə meyvələr. Təzə və qurudulmuş meyvələr yuyula bilərsə (kükürd dioksidi soyuq su ilə yuyulur), qalanları ilə bir az daha mürəkkəbdir. Körpələr üçün qida seçsəniz, testlər aparın və həkimdən uşaqlarınızın belə bir qoruyucu tərkibli məhsullar yeyə biləcəyini soruşun.

Dioksid astma xəstələri üçün təhlükəlidir və öskürək, anjioödem, tənəffüs problemi, ağciyərlərdə ağırlıq yarada bilər. Bol maye içmək artıq maddənin çıxarılmasına kömək edəcək.

Seçilən
19
ucnoqta.az

1Mənbələr