AZ

Bitki yağı üstün tutulur — ürək-damar sağlamlığı üçün əsas seçimdir"

Dünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) tövsiyə edir ki, gündəlik enerji alımının 30%-dən çoxu yağlardan gəlməməli, bu yağlar əsasən bitki mənşəli - çoxlu və tək doymamış yağ turşularından ibarət olmalıdır. Doğma doymuş yağların payı enerji alımının 10%-ni, trans yağların isə 1%-dən çox olmamalıdır .

Far.Az xəbər verir ki, Harvard T.H. Chan Universitetinin 22 illik araşdırmasına görə, yüksək miqdarda bitki mənşəli yağ istehlak etmək (zeytun, qoz-fındıq, bitki yağları) ölüm riskini 16% azaltmış, heyvan mənşəli yağ isə ölüm riskini 21% artırıb .

24 il davam edən 400 000 nəfər üzərində JAMA Internal Medicine jurnalında dərc olunmuş tədqiqat göstərib ki, kalorinin 5%-ni heyvan yağlarından bitki yağlarına keçirmək ürək-damar xəstəliklərindən ölümləri 5–30%, ümumi ölüm riskini isə 4–24% azaldır .

Harvard Health-in 2024-cü ilin noyabrında dərc etdiyi nəticələrə əsasən, bitki yağları (qramlardan və bitki mənşəli yağlardan alınan) ürək xəstəlikləri ilə ölüm riskini 14% azaldıb. Heyvan yağları (süd, yumurta və s.) isə bu riski 14% artırıb .

ÜST və Harvard tədqiqatları göstərir ki, doymamış yağlar - xüsusilə bitki yağları - ürək-damar sağlamlığı üçün kritikdir. Doymuş yağlar isə xolesterolu yüksəldərək ateroskleroz riskini artırır.

Bitki mənşəli yağlar: ürək xəstəlikləri, xolesterol və ümumi ölüm riskini azaltmaqda üstünlük təşkil edir.

Heyvan mənşəli yağlar: doymuş yağ və xolesterol səbəbilə riskləri artırır.

Həkimlərin tövsiyəsi: doymamış bitki yağlarını (zeytun, filizli, qoz-fındıq yağları) diyetaya daxil etmək, doymuş yağları (kırmızı ət, şəkərli süd məhsulları, kərə yağı) isə azaltmaq - ürək-damar sağlamlığı üçün ən doğru yanaşmadır.

Seçilən
4
3
far.az

10Mənbələr