AZ

Xərçəngin qarşısını alan məhsullar SİYAHI

News24 portalından əldə olunan məlumata əsasən, ain.az xəbər verir.

Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətinin (NHS) cərrah-koloproktoloqu Karan Racan, bağırsaq xərçəngi riskini azaltmaq üçün tövsiyə olunan əsas qidaları açıqlayıb. O, Daily Mail nəşrinə verdiyi açıqlamada bildirib ki, bu xəstəliyin qarşısını almaqda bitki mənşəli liflər (lifli qidalar) həlledici rol oynayır.

News24.az bildirir ki, mütəxəssisin sözlərinə görə, lif — yəni bitki mənşəli qida lifləri — orqanizmdə xərçəngə səbəb olan maddələri (kanserogenləri) udur, bağırsaqlarda nəcisin keçid müddətini azaldır, bağırsaq mühitindəki turşuluğu azaldır və yağ turşularının mübadiləsini dəyişdirir. Bu dəyişikliklər şiş hüceyrələrinin inkişafını əngəlləyir.

Gündəlik tövsiyə olunan miqdar: 30 qram lif

Dr. Karan Racan bildirir ki, bir yetkin insanın gündəlik ən az 30 qram lif qəbul etməsi vacibdir. Bu normanı qarşılamaq üçün gündəlik olaraq aşağıdakı qidaların qəbulu tövsiyə olunur:

50 qram fıstıq və ya badam

80 qram moruq

100 qram dondurulmuş yaşıl noxud

100 qram hummus (noxud püresi)

50 qram tünd şokolad

75 qram bişmiş mərci

Mənbələrin müxtəlifliyi vacibdir

Həkim onu da əlavə edib ki, lifin yalnız bir qaynaqdan deyil, müxtəlif qidalardan alınması daha effektlidir. Bu zaman orqanizm təkcə müxtəlif növ liflərlə deyil, həm də fitonutrientlər və polifenollarla təmin olunur ki, bunlar da xərçəng əleyhinə güclü təsirə malikdir.

Tövsiyə edilən digər lifli meyvə və tərəvəzlər:

Alma

Avokado

Armud

Aqil

Hadisənin gedişatını izləmək üçün ain.az saytında ən son yeniliklərə baxın.

Seçilən
73
11
news24.az

10Mənbələr