Qastroenteroloq və hepatoloq Sergey Vyalov yüksək dəmir tərkibli məhsulların ilk beşliyini tərtib edib.
Day.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, çox insanlar dəmirin almada, çuğundurda olduğunu düşünür. Lakin ancaq bunları yeməklə dəmir depolaya bilməzsiz.
Beləliklə, 100 qramında yüksək dəmir olan ilk 5 qida:
küncüt - 16 mq, gündəlik dəyərin 114% -i
dəniz yosunu - 16 mq, 114%
buğda kəpəyi - 14 mq, 100%
mərcimək - 11,8 mq, 84%
qarabaşaq yarması - 8,3 mq, 59%
Bədəndə dəmir çatışmazlığının əlamətləri:
zəiflik, yuxululuq, artan yorğunluq;
baş ağrısı, tinnitus, başgicəllənmə;
yenilməz bir şey yemək arzusu - təbaşir, gil, diş tozu;
benzin, aseton, lak, boya qoxularına asılılıq;
solğunluq, quruluq, ağızın künclərində çatlar, yaraların uzun müddət sağalması;
kövrək dırnaqlar;
saç tökülməsi və kövrəklik;
ağız boşluğunun və mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri;
sürətli ürək döyüntüsü, ürək ağrısı, nəfəs darlığı, şişkinlik.