EN

Çiy kartof mədə xərçəngindən qoruyur?

ain.az, Medicina portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Alimlər kartof istehlakını mədə xərçənginin effektiv qarşısının alınması ilə müqayisə ediblər.

“Medicina” xəbər verir ki, Çinin Zhejiang Universitetinin tədqiqatçıları kartof, soğan və gül kələminin bu orqana müsbət təsirini aşkar ediblər.

Alimlər 6,3 milyon insanın məlumatlarını əhatə edən 76 araşdırmanı təhlil etdilər. Tədqiqat müddətində mədə xərçəngindən 33 minə yaxın ölüm qeydə alınıb.

Tədqiqatçılar çoxlu miqdarda ağ tərəvəz yeyən insanların xəstəliyə daha az həssas olduğunu qeyd ediblər. Mütəxəssislərin fikrincə, belə insanların xərçəngə tutulma riski qida rasionunda ağ tərəvəzlərdən uzaq olanlara nisbətən üçdə bir azdır.

Tədqiqatın müəllifləri "Gündəlik istehlak edilən hər 100 qram ağ tərəvəz mədə xərçəngi riskinin 5% azalması ilə əlaqələndirilir" deyə bildirib.

Tədqiqatçılar ağ tərəvəzlərin təsirini tərkibindəki C vitamini ilə əlaqələndirirlər. Məsələn, onlar müəyyən ediblər ki, gündə iki kartof yemək (50 mq C vitamininə bərabərdir) mədə xərçəngi riskini 8% azaldır. Qeyd edək ki, Britaniya alimlərinin əvvəlki araşdırması göstərib ki, C vitamini ilə zəngin olduğuna görə kartofa digər bahalı meyvələrə nisbətdəüstünlük verə bilər, məsələn, “bir nömrəli vitamin” avokadodan təxminən üç dəfə çoxdur.

C vitamini antioksidant kimi təsir göstərən, mədədə hüceyrə stressini azaldan və mədə xərçənginin inkişafına cavabdeh olan bakteriyalarla mübarizə aparan maddədir.

Onlar həmçinin kələm və kərəviz kimi meyvə və sarı-yaşıl tərəvəzlərin də mədə xərçənginə qarşı qoruyucu təsirə malik olduğuna inanırlar. Bununla belə, tədqiqatçılar deyirlər ki, pivə, spirtli içkilər, duz və konservlər bu xəstəliyin inkişaf riskini artıra bilər.

Aygün Musayeva

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün ain.az saytını izləyin.

Chosen
27
1
icma.az

2Sources