ain.az, Bizimyol portalına istinadən məlumat verir.
Lobya aşağı glisemik indeksə malikdir və istehlakdan sonra qan şəkərində kəskin sıçrayışlara səbəb olmur. Bu da diabetli insanlar üçün çox vacibdir. Elmi tədqiqatlar paxlalı bitkilərin insulin müqavimətini aradan qaldıraraq 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaltmaq qabiliyyətini təsdiqləyir.
Lobya Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Alimlər bu qidanın diyetə daxil edilməsini lipid profillərini normallaşdırmaq və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmaqla əlaqələndirirlər. Qan xolesterinin səviyyəsinin aşağı olması koroner ürək xəstəliyi və miokard infarktı hallarını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Bununla yanaşı, bu paxlalı bitki arterial divarların əzələlərini rahatlaşdıran və qan təzyiqini aşağı salan maqnezium və kaliumla zəngindir. Ürək xəstəliyi diaqnozu qoyulmuş və risk altında olanlara lobya yemək tövsiyə olunur.
Pəhriz saxlayanlara kömək edir. İstehlak edilən paxlalı bitkilərin miqdarı ilə piylənmə riskinin azalması arasında birbaşa müsbət əlaqə aşkar edilib.
Həftədə dörd dəfə diyetə lobya daxil edilməsi əhəmiyyətli çəki itkisinə səbəb olur. Bu müsbət təsir, ehtimal ki, qanda doyma hormonlarının konsentrasiyasının dəyişməsi və yağ hüceyrələrinin sürətlənmiş parçalanması ilə izah olunur.
Pəhriz lifi də rol oynayır, mədə-bağırsaq hərəkətliliyini normallaşdırır, müxtəlif qida maddələrinin udulmasını yaxşılaşdırır, karbohidratların həzmini və məhsulun özünün aşağı kalorili məzmununu məhdudlaşdırır.
Qeyd etmək lazımdır ki, qırmızı lobyada olan kükürd immunitet sisteminə müsbət təsir göstərir və orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini artırır. Bu da mövsümi xəstəliklər və epidemiyalar zamanı xüsusilə vacibdir. Antioksidant xüsusiyyətləri bədəndən toksinlərin çıxarılmasını sürətləndirir və immunitet sisteminin ümumi sağlamlığını yaxşılaşdırır.
İradə Cəlil, Bizimyol.info
Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün ain.az saytını izləyin.