AZ

Mikroplastik tərkibli qidalar: riski azaltmaq üçün nələrdən çəkinmək lazımdır

Bizimyol portalından alınan məlumata görə, ain.az xəbər verir.

Müasir tədqiqatlar təsdiqləyir ki, mikroplastik demək olar ki, bütün qida kateqoriyalarında mövcuddur — içməli sudan və dəniz məhsullarından tutmuş meyvə-tərəvəzə, şəkər və duza qədər.

Bizimyol.info xəbər verir ki, araşdırmalarla müəyyən edilib ki, bu hissəciklər ətraf mühitdə, həmçinin qida zəncirlərində toplanaraq problemi qlobal və insan sağlamlığı üçün potensial təhlükəli hala gətirir.

Ən çox çirklənmiş məhsullar bunlardır:

Duz - xüsusilə açıq mənbələrdən çıxarılan Himalay duzu;Düyü - yuyulması mikroplastik miqdarını 20–40% azaldır;Butulkalardakı su - plastik butulkalar yüz minlərlə mikrohissəcik ifraz edir;Dəniz məhsulları - panirli krevetlər və balıq çubuqları minlərlə hissəcik ehtiva edir;Bitki mənşəli məhsullar - alma, kök və vegetarian naggets;Çay paketləri - qızdırma bir fincan üçün milyardlarla mikrohissəciyin ayrılmasını sürətləndirir;Şəkər - çirklənmə istehsal mərhələsində baş verir.

Mikroplastikdən tamamilə yayınmaq mümkün olmasa da, mütəxəssislər aşağıdakı tədbirləri tövsiyə edirlər:

plastik qablaşdırmadan istifadənin minimuma endirilməsi;su üçün filtr seçilməsi;şüşə və ya metal qabların üstün tutulması;məhsulların diqqətlə yuyulması;emal olunmuş qidaların istehlakının azaldılması.

Alimlərin fikrincə, şüurlu seçimlər və gündəlik məişət vərdişləri mikroplastikin insan orqanizminə təsirini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Qadir, Bizimyol.info

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün ain.az saytını izləyin.

Seçilən
136
3
icma.az

4Mənbələr