Bakı. Trend:
Yemək vərdişlərimizin - nəyi və necə yediyimizin - yuxununkeyfiyyətinə birbaşa təsir göstərə biləcəyi Corc MeysonUniversitetinin alimlərinin apardığı araşdırma ilə sübutolunub.
Trend xəbər verirki, “Frontiers in Nutrition” (FN) jurnalında dərc edilən tədqiqatqan şəkərinin səviyyəsi, qidalanma tipi və yuxunun keyfiyyətiarasında qarşılıqlı-əlaqə olduğunu müəyyən edib; bu əlaqə həmdiabeti olan şəxslərdə, həm də diabeti olmayan insanlarda müşahidəolunur.
Təhlil göstərib ki, diabet və prediabeti olan insanlar dahatez-tez yuxusuzluq, yuxu pozuntuları və tövsiyə olunan istirahətmüddətindən kənara çıxmalarla üzləşirlər. Bununla yanaşı,qidalanmanın və qan şəkərinin ciddi nəzarətdə saxlanmasıgözlənilmədən daha zəif yuxu ilə də əlaqələndirilib ki, bu damaddələr mübadiləsinin və rasion tərkibinin mürəkkəb roluna işarəedir.
Yuxu üçün xüsusilə əlverişsiz olan rasionlar zülalı az, yağtərkibi isə yüksək olan pəhrizlərdir — onlar davamlı şəkildə yuxukeyfiyyətinin pisləşməsi ilə əlaqələndirilib. Eyni zamanda, azkarbohidratlı və daha yağlı qidalanma, əksinə, həm diabeti olanşəxslərdə, həm də qlükoza səviyyəsi normal olan iştirakçılardahəddindən artıq qısa yuxu riskini azaldıb.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, yuxunun yaxşılaşdırılması üçüntəkcə gündəlik rejimi deyil, həm də qidalanma vərdişlərini vəkarbohidrat mübadiləsinin vəziyyətini nəzərə almaq lazımdır —qidalanma yuxu sağlamlığında dəyəri yetərincə qiymətləndirilməyənbir amil ola bilər.