AZ

Bu qidaları alüminium folqaya bükmək olmaz: Hansı daha təhlükəsizdir?

Hər kəs qidanı folqada saxlamağın mümkün olub-olmadığını bilmir və buna görə də səhvlərə yol verilir - onlar bəzi hallarda bunun təhlükəli ola biləcəyini anlamadan məhsulları ona bükürlər...

Poliqon-nun məlumatına görə, Southern Living-in məqaləsində deyilir ki, qidanı soyuducuda necə düzgün saxlamağı başa düşməyə dəyər, çünki alüminium bükmədən imtina edib sağlamlığa təhlükə yaratmayan bir şey seçməyin daha yaxşı olmasının bir sıra səbəbləri var.

Qida Texnoloqları İnstitutunun (IFT) Qida Təhlükəsizliyi və Keyfiyyəti şöbəsinin əməkdaşı Zakari Kartrayt bildirib ki, düzgün saxlama ilə məhsula hava məhduddur və bu səbəbdən, xüsusən də bakteriyaların ona daxil olma riski azalır.

Ekspert vurğulayıb ki, folqanın yapışqan xüsusiyyətləri yoxdur, ona görə də tamamilə hava keçirməyən möhür təmin edə bilmir və hava onun içində qablaşdırılmış məhsullara daxil olur.

Amerika Xəstəliklərə Nəzarət və Profilaktika Mərkəzləri (CDC) xəbərdarlıq edib ki, qablaşdırmada havanın olması səbəbindən aşağıdakı mikroorqanizmlərin daha sürətli çoxalma riski var:

* Potensial təhlükəli bakteriyalar Bacillus cereus (qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər).
* Stafilokok (adətən dəri xəstəliklərinə səbəb olur).

Buna görə də, hələ də folqada hansı qidaları saxlayacağınız barədə düşünürsünüzsə, bu riskləri nəzərə alın və unutmayın ki, stafilokoklar qida bişdikdən sonra belə qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək toksin istehsal edə bilər (bu, əsasən soyuducuda deyil, otaq temperaturunda uzun müddət saxlama zamanı baş verir).

CDC-yə görə, təxminən dörd nəfərdən birinin burnunda və ya dərisində stafilokok ola bilər. Bakteriya daşıyıcısı qablaşdırmaya yuyulmamış əllərlə toxunarsa, stafilokokun içindəki məhsula da daxil olma riski var.

Qida təhlükəsizliyi, toksikologiya və analitik kimya üzrə bir qrup alman mütəxəssisi alüminiumun qablaşdırmadan qidaya miqrasiyasını araşdırdı və istehlakçıların sağlamlığı üçün potensial riskləri qiymətləndirdi.

Tədqiqatçılar hətta soyuq qidanın uzun müddət folqa ilə təmasda olduqda əlavə metal çirklənməsinə səbəb ola biləcəyini aşkar etdilər. Onlar turşu marinadlarındakı qidaların, eləcə də sadəcə turşulu və ya duzlu qidaların xüsusilə alüminiumla aktiv şəkildə doyduğunu vurğuladılar.

Alimlər əlavə edib: "Quru neytral qidaları (məsələn, çörək) folqaya büksəniz, bu metalla çirklənmə riski minimal olacaq".

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edib ki, müntəzəm və ya tez-tez folqa istifadə etsəniz və alüminium çirklənməsinə ən çox həssas olan qidaları orada saxlasanız, bədəndə bu metalın artıqlığı yarana bilər. Bədəndə uzun müddət çox alüminium olarsa, bu, qan dövranı və sinir sistemlərinə, eləcə də sümüklərə mənfi təsir göstərə bilər.

Beləliklə, alimlər soyuducuda bişmiş əti folqa şəklində saxlamağın mümkün olub-olmadığını düşünənlərin marağını təmin ediblər. Tədqiqatçıların məlumatlarına əsasən, bəzi yeməkləriniz üçün daha təhlükəsiz qablaşdırma seçməyi məsləhət görə bilərik.

Kartrayt folqa əvəzinə aşağıdakı qablardan istifadə etməyi tövsiyə edib:

* Şüşə hava keçirməyən qablar.

* Hermetik şəkildə bağlana bilən plastik qablar. Bisfenol A (plastik hazırlamaq üçün istifadə olunan maddə, ona "hormon pozucu" deyilir) olmayan plastik qablar seçməyə dəyər.

Poliqon.info

Seçilən
33
poliqon.info

1Mənbələr