Baku.ws saytından əldə olunan məlumata görə, ain.az məlumat yayır.
Kivi, papayya, qvava və bir qədər yetişməmiş bananlar tərkibindəki təbii fermentlər və prebiotiklər sayəsində şişkinliyi azalda və həzmi yaxşılaşdıra bilər.
BAKU.WS xəbər verir ki, bu barədə Daily Mail nəşrinə Harvard Universitetinin məzunu, qastroenteroloq Saurab Setxi məlumat verib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu meyvələrin tərkibində olan aktinidin adlı ferment yeməkdən sonra yaranan ağırlıq və halsızlıq hissinin qarşısını alır.
"Aparılmış tədqiqatlar göstərib ki, gündə iki-üç kivi yemək dörd həftə ərzində bağırsaq fəaliyyətini artırır və ümumi həzm sağlamlığını yaxşılaşdırır", - deyə həkim bildirib.
Sethi həmçinin papayanın faydasına da diqqət çəkib: bu meyvə papain adlı fermentlə zəngindir - bu, "təbii həzm katalizatoru" kimi tanınır. Qastroenteroloq 2024-cü ildə aparılan bir təcrübəyə istinad edib, həmin təcrübədə papain maddəsinin balıqlarda həzmi yaxşılaşdırdığı və bioloji aktivliyini təsdiqlədiyi göstərilib.
Həkimin sözlərinə görə, bir qədər yetişməmiş bananlar rezistent nişasta və pektin adlı lif növlərinin yaxşı mənbəyidir. Bu maddələr prebiotik kimi fəaliyyət göstərir, faydalı bağırsaq bakteriyalarının fəaliyyətini dəstəkləyir və qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir.
Qvava isə, Sethinin sözlərinə görə, lif və C vitamini ilə zəngindir, bu da bağırsağın yumşaq və müntəzəm işləməsinə kömək edir. Bu maddələr həmçinin mikrobiomun sağlamlığını qoruyur - yəni orqanizmdəki faydalı bakteriyaların tarazlığını saxlayır, bu da təkcə həzmi deyil, həm də immun sistemini və psixi vəziyyəti yaxşılaşdırır.
Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün ain.az saytını izləyin.