İltihab əleyhinə qidalarla zəngin bir pəhriz beyni qocalmadan qoruya bilər. Bu, Karolinska İnstitutunun tədqiqatçıları 20.000-dən çox yetkinin məlumatlarını araşdırdıqdan sonra əldə etdikləri nəticədir. Pəhriz və beyin sağlamlığı arasındakı əlaqə xüsusilə 60 yaşdan yuxarı insanlarda özünü göstərir...
Poliqon xəbər verir ki, tədqiqat Avropa Epidemiologiya Jurnalında (EJE) dərc edilib.
Xroniki iltihab demensiya və idrak geriləməsi də daxil olmaqla yaşla əlaqəli xəstəliklər üçün əsas risk faktoru hesab olunur. Yaşla, qanda iltihab markerlərinin konsentrasiyası təbii olaraq artır və həyat tərzi, xüsusən də pəhriz, bu prosesi gücləndirə və ya azalda bilər. Doymuş yağlar, emal olunmuş qidalar və qırmızı ətlə zəngin olan "Qərb pəhrizi" adətən iltihab reaksiyasına səbəb olur. Digər tərəfdən, tərəvəz, meyvə və tam taxıl əsaslı pəhrizlər qoruyucu təsir göstərir.
Bir qrup alim, tədqiqatın əvvəlində nevroloji xəstəliyi olmayan 40-70 yaş arası 21.473 şəxsi əhatə edən Böyük Britaniya Biobank məlumatlarından istifadə etdi. İştirakçılar Oxford WebQ pəhriz anketini beş dəfəyə qədər doldurublar və bu anket iltihabı artıran və ya yatıran 31 qida maddəsinin ölçüsü olan Pəhriz İltihab İndeksini (Pİİ) hesablamaq üçün istifadə edilib. İştirakçılar ən çox iltihab əleyhinə pəhrizdən ən çox iltihab əleyhinə pəhrizə qədər dörd qrupa bölünüblər.
Doqquz ildən sonra iştirakçılar MRT müayinəsindən keçiblər. Tədqiqatçılar mindən çox struktur parametrə əsaslanaraq beyin yaşını hesablamaq üçün maşın öyrənməsindən istifadə ediblər. Bir insanın bioloji beyin yaşı ilə xronoloji yaşı arasındakı fərq onlara beyin strukturlarının ümumi sağlamlığını qiymətləndirməyə imkan verib: "yaşlı" beyin yaşa bağlı dəyişikliklərin sürətlənməsini göstərirdi.
Pəhrizlərində ən yüksək Pİİ olan insanlarda beyin yaşında əhəmiyyətli dərəcədə böyük bir fərq göstərib. Orta hesabla, onların beyinləri ən faydalı pəhriz yeyənlərdən altı ay daha yaşlı görünüb. 60 yaşdan yuxarı iştirakçılar arasında bu fərq təxminən bir ilə çatıb ki, bu da yaşlı yetkinlərin pəhrizin təsirlərinə qarşı artan həssaslığını göstərir.
Əlaqənin bir hissəsi sistemik iltihabla izah edilib. Qan iltihab markerlərinin mürəkkəb ölçüsü (C-reaktiv zülal səviyyələri və ağ qan hüceyrələrinin sayı daxil olmaqla) pəhriz və sürətlənmiş beyin qocalması arasındakı əlaqənin təxminən 8%-ni izah edib. Lakin müəlliflər təsirin əksəriyyətinin metabolik və damar dəyişiklikləri də daxil olmaqla digər mexanizmlərdən qaynaqlandığına inanırlar.
APOE4 allelinin olması və Alzheimer xəstəliyi üçün poligen risk daxil olmaqla genetik risk faktorları pəhriz və beyin yaşı arasındakı əlaqəyə təsir göstərməyib, baxmayaraq ki, APOE4 daşıyıcılarında bu əlaqə bir qədər zəif olub. Bu, pəhrizin, hətta neyrodegenerasiyaya irsi meylli insanlar üçün belə, beynin qorunmasında əhəmiyyətli bir amil olduğunu göstərir.
Alimlər vurğulayıb ki, iltihab əleyhinə pəhrizə keçid yaşlandıqca beyin sağlamlığını dəstəkləmək üçün potensial olaraq sadə və əlverişli bir yoldur. Növbəti addımlar bu pəhrizin beynin sürətlənmiş bioloji qocalmasını yavaşlada və ya geri qaytara biləcəyini müəyyən etmək üçün klinik sınaqlardır.
Poliqon.info