AZ

C vitamininin ən yaxşı mənimsəndiyi qidalar məlum olub

Təbii C vitamini yalnız qida və ya əlavə formasında şifahi qəbul edildikdə dəri üçün faydalıdır. Bu vitamin bioflavonoidlər, polifenollar və liflə zəngin qidalardan daha effektiv sorulur. Bu qidalara itburnu, kivi, qara qarağat, sitrus meyvələri, bolqar bibəri və kartof daxildir.

Editor.az xəbər verir ki, bu barədə dermatoloq Natalya Mixaylova xarici mediaya açıqlamasında bildirib.

Onun sözlərinə görə, C vitamini kollagen sintezini stimullaşdıran və hüceyrələri oksidləşdirici stresdən qoruyan ən güclü təbii antioksidantlardandır. Oksidləşdirici stressi azaltmaqla yanaşı, dərinin parlaqlığını artırır, qan damarlarının divarlarını möhkəmləndirir, elastikliyi artırır və qan dövranını yaxşılaşdırır.

“Sadalanan qidaların tərkibində olan C vitamini orqanizmin antioksidant müdafiəsini və kollagen istehsalını dəstəkləyən təhlükəsiz mənbədir. Qoruyucu kapsullar və əlavə maddələrlə zəngin əlavələr isə vitaminin mənimsənilməsini artırır və mədə-bağırsaq traktında qıcıqlanmanı azaldır”, – deyə həkim bildirib.

Dermatoloq əlavə edib ki, C vitamininin təbii formasını birbaşa üz dərisinə tətbiq etməyin, məsələn, askorbin turşusu, limon və ya portağal sürtməyin  heç bir faydası yoxdur:

“Hava və günəşə məruz qaldıqda C vitamini tez oksidləşir və hüceyrələri qorumaq əvəzinə onlara zərər verən prooksidantlara çevrilir. Bu isə iltihab, qıcıqlanma, qızartı, qabıqlanma və damarların genişlənməsinə səbəb olur. Məhz buna görə də kosmetologiyada C vitamininin daha stabil formalarından istifadə edilir. Üstəlik, C vitaminli kremlər və ya inyeksiya olunan preparatlar, sadəcə maska tətbiqindən daha təsirli sayılır. Maksimum effekt üçün mezoterapiya kokteylləri, biorevitalizatorlar və xüsusilə bioreparantlar tövsiyə olunur, onların tərkibindəki C vitamini oksidləşmədən qorunur və toxumalara uzunmüddətli təsir göstərir”.

//Gülnarə Abasova, Editor.az

Seçilən
161
editor.az

1Mənbələr