AZ

Restoranlarda steyk və balığı bu halda yemək zərərlidir

Çiy, az bişmiş ət və balıqla hazırlanan məşhur yeməklər ciddi sağlamlıq riski yarada bilər.

AzPost -un məlumatına görə, bu barədə Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin Tibb Fakültəsinin Cərrahiyyə kafedrasının müəllimi Aleksandr Umnov Lenta.ru-ya bildirib.

Həkimin sözlərinə görə, alaçiy bişirilmiş Medium və ya Medium Rare steyklərində ətlər Campylobacter kimi patogen bakteriyalarla çirklənə bilər.

Mal-qaranın bağırsaqlarında yaşayan bu mikroorqanizmlər kəsimdən sonra əzələ toxumasına, daha sonra isə insan bədəninə daxil olur. İnfeksiya artrit, meningit, enterokolit və hətta hamilə qadınlarda düşük də daxil olmaqla ağır xəstəliklərə səbəb ola bilər.

Digər bir təhlükə isə bəzən mal əti və dana ətində rast gəlinən lenşəkilli qurd kimi helmintlərdir. Bu parazitlə yoluxma taeniyaya səbəb olur. Bu da qida çatışmazlığına, yuxusuzluğa, taxikardiyaya, həzm problemlərinə və sağlamlığın ümumi pisləşməsinə səbəb olur.

Ekspert qeyd edib ki, hətta düzgün dondurulmuş və emal olunmuş ət belə tam təhlükəsizliyə zəmanət vermir. Çiy ətdən ibarət restoran yeməkləri, məsələn, tartar və ya karpaçço, xüsusi risk yaradır, çünki sanitar yoxlamalar qeyri-kafi aparılarsa, onlarda lent qurd sürfələri və ya salmonella bakteriyaları ola bilər. Bu patogenlər beyni də daxil olmaqla müxtəlif orqanlara miqrasiya edə və ağır zəhərlənməyə, susuzluğa və ekstremal hallarda ölümə səbəb ola bilər.

AzPost.az

Seçilən
14
1
azpost.info

2Mənbələr