AZ

Beynin fəaliyyətini zədələyən ən zərərli qidalar Araşdırma

ain.az, Bizimyol saytına istinadən bildirir.

Virciniya Texniki Universitetinin alimləri, kognitiv sağlamlıq (idrak sağlamlığı) üçün ən təhlükəli ultraproqramlaşdırılmış məhsulların (UPM) hansılar olduğunu müəyyən edən genişmiqyaslı bir araşdırma aparıblar.

Bizimyol.info xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri, işlənmiş ət və şirin içkilərin kognitiv pozuntuların, o cümlədən demansiya və Alzheimer xəstəliyinin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırdığını göstərib.

Yeddi il ərzində aparılan bu araşdırma, 55 yaşdan yuxarı minlərlə amerikalı üzərində müşahidə aparmaqla həyata keçirilib. Alimlər, Miçiqan Universitetinin sağlamlıq və pensiya araşdırmasından əldə edilən məlumatlardan istifadə edərək, iştirakçıların kognitiv vəziyyətini mütəmadi olaraq qiymətləndiriblər. Məlum olub ki, ultraproqramlaşdırılmış ət və şəkərli içkilərin istehlakı beyin üçün ən zərərli təsirə malikdir.

Araşdırmanın əsas nəticələri:

Hər gün əlavə bir porsiya ultraproqramlaşdırılmış ət istehlakı, kognitiv pozuntuların riskini 17% artırır.Şəkərli içkilər, məsələn, gazlı içkilər, soyuq çay və şirin meyvə içkiləri bu riski 6% artırır.Maraqlıdır ki, digər UPM kateqoriyalarının, məsələn, spredlər, şirniyyatlar və qəlyanaltıların ümumi istehlakı kognitiv problemlərlə ciddi əlaqə göstərməyib.

Alimlər bildirirlər ki, amerikalıların gündəlik kalorilərinin yarısından çoxunu süni qatqılarla işlənmiş məhsullardan aldıqları üçün, hansı məhsulların xüsusilə zərərli olduğunu bilmək həyati əhəmiyyət kəsb edir. Araşdırmanın müəllifləri, sağlam qidalanma haqqında dərslər keçən kulinariya kurslarının, kognitiv geriləməyə qarşı mübarizədə səhiyyə sahəsində mühüm bir addım ola biləcəyini vurğulayırlar.

Qadir, Bizimyol.info

Hadisənin gedişatını izləmək üçün ain.az saytında ən son yeniliklərə baxın.

Seçilən
21
icma.az

1Mənbələr