AZ

Daha çox dondurulmuş halda yeyilən 6 meyvə

Vitaminlər, minerallar və bəzən hətta sağlam yağlar ehtiva etdiyi üçün meyvələr balanslı qidalanmanın vacib hissəsidir. Yeganə problem bu qidaların tez xarab olmasıdır, ona görə də onları həmişə əlinizdə saxlamaq olmur.
Lakin, bir həll yolu var: bir çox meyvə dondurucuda asanlıqla əldə edilə bilər, bəziləri isə daha sağlam dondurulmuşdur.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə RealSimple yazır.
Dondurulması nəzərdə tutulan meyvələr "qida maddələrinin səviyyəsi ən yüksək olduqda, pik yetişmə dövründə yığılır və sonra həmin qida maddələrini qorumaq üçün tez dondurulur", - deyə diyetoloq Kristen Lorenz izah edib. 

Dondurma prosesi C vitamini kimi suda həll olan vitaminlərin bir az itkisinə səbəb ola bilsə də, meyvənin ümumi qida dəyəri dəyişməz olaraq qalır, deyə ekspert əmin edib. 
Dietoloqlar, onların fikrincə, ən yaxşı şəkildə dondurulmuş şəkildə alınıb yeyilən altı meyvənin adını çəkiblər.

1. Manqo
"Təzə manqonun soyulması və dilimlənməsi çətin bir proses ola bilər, lakin dondurulmuş halda bu ağır yükü daşımaq sizin üçün edilir", Lorenz deyir.
O deyir ki, "tam yetişmiş" meyvələr dondurma üçün istifadə olunur və bu da hər dəfə "şirin tropik dad" təmin edir.
Dietoloq izah edir ki, manqo immunitet üçün vacib olan C vitamini; göz sağlamlığı üçün vacib olan A vitamini; və sağlam həzm üçün vacib olan lif ehtiva edir.

2. Ananas
Lorenzə görə, ananas müvafiq olaraq immunitet və sümük sağlamlığını dəstəkləyən C vitamini və manqanla zəngindir.
"Həmçinin, həzmə kömək edən və iltihabı azaldan bir ferment olan bromelain ehtiva edir", o əlavə edib.
Üstəlik, dondurulmuş ananas alsanız, onu soyub nüvəsini çıxarmaq məcburiyyətində qalmayacaqsınız.

3. Giləmeyvələr
Giləmeyvələr məsaməlidir, buna görə də təzə olduqda, digər meyvələrə nisbətən nəmi daha tez udur və kiflənir.
"Bu səbəbdən, həmişə təzə giləmeyvələrin əlində olması çətin ola bilər, amma dondurulmuş giləmeyvələrin də faydası budur", - deyə o bildirib.
Dondurulmuş giləmeyvələr aylarla davam edə bilər. Onlar xəstəliklərlə mübarizə aparan antioksidantlar, immuniteti gücləndirən C vitamini və bağırsaq üçün faydalı liflə zəngindir.

4. Albalılar
Karpın sözlərinə görə, albalılar bədəndə iltihabla mübarizə aparan polifenol adlanan antioksidantlarla zəngindir.
"Dondurulmuş albalılar toxumsuz olduqları üçün əladır, yəni onları smuzilərə və ya qatığa əlavə edib olduğu kimi yeyə bilərsiniz", - deyə ekspert bildirir.

5. Acai
Acai giləmeyvələri çox zərifdir, ona görə də heç vaxt baqqal mağazalarında təzə satılmır. Bunun əvəzinə, onlar toz və ya dondurulmuş püre şəklində mövcuddur, sonuncusu smuziləri və smuzi qablarını qatılaşdırmaq üçün idealdır. Üstəlik, asai omeqa-3 yağ turşuları və antioksidan antosiyaninlərlə zəngindir, buna görə də dondurulmuş püre ən yaxşı şəkildə dondurucuda saxlanılır.
6. Əjdaha meyvəsi və ya pitahaya
Dondurulmuş əjdaha meyvəsi artıq soyulmuş və doğranmışdır. Mütəxəssislərin fikrincə, bu meyvə adətən mağazalarda tapmaq çətin olan təzə meyvələrdən daha ucuzdur.
 

Seçilən
14
ucnoqta.az

1Mənbələr