AZ

Diyetoloqlar qəhvə içməyin 7 ən sağlam yolunu açıqlayıb

Qəhvə günə başlamaq üçün sadəcə bir ritual deyil, antioksidantlarla zəngindir və hətta sağlamlıq üçün də faydalı ola bilər...

Poliqon Verywellhealth portalına istinadən xəbər verir ki, qəhvənizə əlavə etdiyinizdən dəmlənmə üsuluna qədər kiçik dəyişikliklər sağlamlığınıza təsir edə bilər.

Diyetoloqlar tərəfindən təsdiqlənmiş qəhvədən həzz almağın ən faydalı yollarından bəziləri bunlardır.

1. Sadə qara qəhvə için - Sadəcə qəhvəni su ilə, heç bir qatqı olmadan dəmləyin. Qara qəhvə xlorogen turşusu kimi antioksidantlarla zəngindir ki, bu da iltihabı və oksidləşdirici stressi azaltmağa, eləcə də qan şəkərinin idarə olunmasını və ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edə bilər. Əlavə şəkər və doymuş yağdan azaddır, buna görə də bütün faydaları əlavə kalori olmadan əldə edirsiniz.

2. Bir çimdik darçın və ya hil əlavə edin - Bu, içkinizin dadını və qida dəyərini artırmağın asan yoludur. Dəmləməzdən əvvəl qəhvə üyüdünüzün üzərinə darçın və ya hil səpin. Tədqiqatlar göstərir ki, darçın qan şəkəri səviyyəsini balanslaşdırmağa kömək edə bilər və iltihab əleyhinə təsir göstərir. Hil antioksidantlar ehtiva edir və həzmə kömək edir. Tədqiqatlar göstərir ki, bu ədviyyatlar qəhvədəki antioksidanlarla fərqli şəkildə qarşılıqlı təsir göstərə bilər və potensial olaraq onun faydalarını artırır.

3. Vanil və ya badam ekstraktı ilə təbii ətir əlavə edin - Dəmlənmiş qəhvənizə bir neçə damcı təmiz vanil və ya badam ekstraktı əlavə edərək sirop və ətirli qaymaqlardan imtina edin. Bu ekstraktlar əlavə kalori və ya şəkər olmadan incə şirinlik və ləzzət əlavə edir. Vanil az miqdarda antioksidan ehtiva edir və şirinlik hissini artıra bilər və əlavə şəkər miqdarını azaltmağa imkan verir. Daha şirin dad istəyirsinizsə, steviya və ya arhat kimi təbii maddələr şəkər və ya şirin qaymaqlara daha sağlam alternativlərdir.

4. Bir qaşıq kakao əlavə edin - Kakao yalnız ləzzətli deyil, həm də ürək sağlamlığı və əhval-ruhiyyə ilə əlaqəli antioksidanlarla qəhvənizi gücləndirə bilər. Dəmlənmiş qəhvənizə bir qaşıq kakao tozu əlavə etmək içkinin ümumi antioksidan aktivliyini artıra bilər. Tədqiqatlar hətta göstərir ki, bəzi dəmləmə üsullarında, məsələn, Fransız presi və ya Türkcə, kakao və qəhvə komponentləri bu faydaları bir qədər artırmaq üçün birlikdə işləyə bilər. Lakin, faydaları nisbətdən və dəmləmə üsulundan asılı olaraq dəyişə bilər. Tez və sağlam bir "mokka" üçün əlavə dad və faydalar üçün kakao və bir çimdik darçın və ya bir neçə damcı vanil ekstraktı əlavə edin.

5. Zülal və ya kollagen əlavə edin - Bir qaşıq protein tozu və ya kollagen ilə qəhvəni funksional bir içkiyə çevirmək asandır. İsti qəhvəyə ətirsiz kollagen əlavə edin və ya təravətləndirici, zülalla zəngin bir içki üçün protein tozunu qəhvə və buzla qarışdırın. Zülal sizi doyurmağa, əzələləri bərpa etməyə və sabit enerji səviyyələrini qorumağa kömək edir, kollagen isə dəri elastikliyini və oynaq sağlamlığını dəstəkləyə bilər. Bunu qəhvənizdəki kofeinlə qarışdırın və səhərinizə yüksək notlarla başlamağınıza kömək edəcək qidalı bir içki əldə edin.

6. Bir az süd istifadə edin - Qəhvəni qaymaqla içməyə üstünlük verirsinizsə, yenə də bir neçə sağlam seçiminiz var. Yağsız süd minimum yağla zülal və kalsium əlavə edir və şəkərsiz yulaf südü əlavə şəkər olmadan kremli bir tekstura təmin edir. Badam və ya soya südü kimi südsüz seçimlər də yaxşıdır.

7. Zəncəfil və ya çili qəhvəsini sınayın - Bir az ədviyyat və əlavə faydalar üçün dəmləməzdən əvvəl qəhvə üyüdünüzə bir çimdik üyüdülmüş zəncəfil və ya çili tozu səpin. Zəncəfil həzmə kömək edə və ürəkbulanmanı aradan qaldıra bilər, çililərdəki kapsaisin isə maddələr mübadiləsini sürətləndirə və qan dövranını yaxşılaşdıra bilər. Bu, bədəninizi oyandırmağın asan yoludur.

Poliqon.info

Seçilən
52
poliqon.info

1Mənbələr