ain.az, Bizimyol portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
İydə antimikrobiyal xüsusiyyətlərlə yanaşı iltihab əleyhinə və antioksidant üstünlüklərə malikdir. Ənənəvi tibbdə o, iltihab əleyhinə və analjezik kimi, xüsusən də romatoid artrit üçün və ürəkbulanma, öskürək, astma, qızdırma, sarılıq və ishal üçün əlavə olaraq istifadə edilir.
İydə sidikqovucu və qızdırmasalıcı xüsusiyyətlərə malikdir.
İydə tərkibindəki Omeqa-7 sayəsində maddələr mübadiləsini tənzimləməyə və çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. İydə həmçinin bədənin insulinə həssaslığını qoruyaraq, yağın enerjiyə çevrilməsində təsirlidir.
Təzə iydə ürək sağlamlığı da daxil olmaqla, bədən üçün çoxsaylı faydalar təmin edir. Oksidləşdirici stress ürək xəstəliyinə səbəb olan faktordur. Tərkibindəki antioksidant sayəsində oiydə oksidləşdirici stressi azaldır, ürək xəstəliklərinin qarşısını alır. Tərkibindəki lif sayəsində müntəzəm istehlak xolesterini aşağı salır və infarkt riskini azaldır.
İydə tozu ürəkbulanma, qusma və ishal kimi bağırsaq və həzm problemlərini sakitləşdirir, öskürəyi aradan qaldırır və onun antioksidanları immunitet sistemini gücləndirməyə və hüceyrə zədələnməsinin qarşısını almağa kömək edir.
İydə qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini tarazlaşdırır, ürək xəstəlikləri və diabet kimi xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır.
Antioksidant və antimikrobiyal xüsusiyyətləri ilə tanınan iydə toxumunun tozu mədə və bağırsaq infeksiyalarının qarşısını almağa, yaraları sağaltmağa və şişkinliyi azaltmağa kömək edən xüsusiyyətlərə malikdir.
İydə toxumunun tozu laxtalanan ağ qan hüceyrələrinin miqdarını azaldır .
İydənin həddindən artıq istehlakı həzm pozğunluğuna və qəbizliyə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, quru və susuz bir meyvə olan iydə yedikdən sonra ağızda quruluğa səbəb ola bilər.
İradə Cəlil, Bizimyol.info
Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün ain.az saytını izləyin.