Yeni bir araşdırma şəkərlə şirinləşdirilmiş içkilərin (SSB) və aşağı şəkərsiz, yaxud şəkərsiz içkilərin (LNSSB) metabolik ilə əlaqəli steatotik qaraciyər xəstəliyinin (MASLD) inkişaf riskinin artması ilə əhəmiyyətli dərəcədə əlaqəli olduğunu müəyyən edib.
Busaat.az xəbər verir ki, tədqiqata ilkin mərhələdə qaraciyər xəstəliyindən azad olan və orta hesabla 10,3 il ərzində pəhriz və qaraciyər sağlamlığını təqib edən 123,788 UK Biobank iştirakçısı daxil olub.
Gündə 250 qramdan çox belə içki istehlak edən istehlakçılar üçün MASLD inkişaf riski LNSSB (HR 1.599) üçün 60% və SSB (HR 1.469) üçün 50% artırıb.
Müşahidə dövründə 1178 nəfərdə MASLD inkişaf edib, 108 nəfər isə qaraciyərlə bağlı xəstəliklərdən dünyasını dəyişib.
Maraqlıdır ki, az şəkərli və ya şəkərsiz içkilərin istehlakı əlavə olaraq qaraciyər xəstəliyi səbəbindən ölüm hallarının artması ilə əlaqələndirilmişdir, bu, şəkərlə şirinləşdirilmiş içkilər üçün etibarlı şəkildə müəyyən edilməmişdi. Hər iki növ içki qaraciyər yağının artması ilə müsbət əlaqələndirildi.
Əvvəllər alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) kimi tanınan MASLD qaraciyərdə piy yığılması ilə xarakterizə olunur ki, bu da zamanla iltihaba və ağrı, yorğunluq və iştahsızlıq kimi simptomlara səbəb ola bilər.
Xəstəlik dünya əhalisinin təxminən 30%-ni əhatə edən və qaraciyərlə bağlı ölüm hallarının əsas səbəbinə çevrilən ən çox yayılmış xroniki qaraciyər xəstəliklərindən biri hesab olunur.
Yeganə