“Nature Climate Change” (NCC) jurnalı bütün dünyada piylənmə hallarının artmasının indiyəqədərki qeyri-müəyyən səbəbini açıqlayıb. Ekspertlər hesab edirlər ki, qlobal istiləşmə risk faktorlarından biridir. Onlar izah edirlər ki, isti günlərdə insanlar daha çox şəkər konsentrasiyası yüksək olan şirin içkilər, şirələr və dondurma alırlar.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, alimlər iki il - 2017-2018-ci illər üçün Amerika supermarketlərində istehlakçı tələbatını təhlil ediblər.
Hesablamalar göstərir ki, əlavə edilmiş şəkər istehlakı 12 °C-dən aşağı temperaturda bir qədər artıb. Bununla belə, 12-30 °C aralığında hər yeni bir dərəcə istiləşmə menyuya gündə əlavə olaraq 0,7 q şəkərin daxil edilməsi ilə nəticələndi.
Sağlam məhsullara çıxışı məhdudlaşdıran aşağı gəlirli insanlar bu vəziyyətdə xüsusilə pis əziyyət çəkirlər. Əgər iqlim indiki sürətlə pisləşməkdə davam edərsə, əsrin sonuna qədər əhalinin ən həssas kateqoriyalarının gündəlik şəkər istehlakı beş qram artacaq. Bu, piylənmə, diabet və ürək-damar patologiyaları riskini ciddi şəkildə artıracaq.
Bundan əlavə, tədqiqat müəllifləri əlavə edirlər ki, yüksək temperatur səhiyyə sisteminə yük əlavə edir, çünki şəkər artıq piylənmənin və onun nəticələrinin əsas səbəblərindən birinə çevrilib.
Xəzər
“Cebheinfo.az”