AZ

Bu qidaları qəbul etsəniz xərçəngin inkişaf riskiAZALACAQ

Onkoloq Vladimir İvaşkov bildirib ki, düzgün qidalanma bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini 10-30 faiz azaldır.

Redaktor.az xəbər verir ki, həkim "Teleqram" kanalında döş və kolon xərçənginin qarşısını almaq üçün riayət edilməli olan ən yaxşı pəhriz haqqında danışıb.

İvaşkov xərçəngin inkişaf ehtimalını azaltmaq üçün optimal pəhriz kimi qızılbalıq və skumbriya, zeytun yağı, tərəvəz, meyvə və bütün taxıl kimi yağlı balıqları ehtiva edən Aralıq dənizi pəhrizini adlandırıb.

“Sarımsaq, zerdeçal və yaşıl çay hər dərdə çarə olmasa da, faydalıdır. Yaşıl çay müntəzəm istifadə ilə xərçəng riskini 5-10 faiz azaldır”, - deyə o bildirib.

Eyni zamanda, mütəxəssis bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini artıran qırmızı ətin istehlakını azaltmağı və spirtli içkilərdən imtina etməyi tövsiyə edib.

O, gündə bir stəkan şərabın belə döşlərin bədxassəli şişlərinin inkişaf ehtimalını artırdığını vurğulayıb.

İvaşkov həmçinin şəkər və fastfudları pəhrizdən çıxarmağı, müntəzəm olaraq idman etməyi və siqaretdən imtina etməyi təklif edib.

Aytəkin TOFİQQIZI

Seçilən
16
1
redaktor.az

2Mənbələr