“Çox isti qida və içkilərin müntəzəm istehlakı mədə-bağırsaq traktının sağlamlığına ciddi zərər verə bilər və uzunmüddətli müalicə tələb edə bilər”.
Editor.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Yevgeniya Zarubina deyib.
Mütəxəssis bildirib ki, bundan ağız boşluğu ilk olaraq təsirlənir. Dad və temperatur reseptorları dilin səthində yerləşir və isti qidalarla təmasda olduqda həddindən artıq yüklənir.
“Yemək çox isti olduqda, dad hissi zəifləyir, çünki termoreseptorlar üstünlük təşkil etməyə başlayır. İstiliyin tez-tez məruz qalması ilə reseptorların həssaslığı azalır və selikli qişa hüceyrələri zədələnə bilər, bu da tez-tez yemək borusu və ya mədədə yanıqlara səbəb ola bilər”, – həkim izah edib.
O qeyd edib ki, belə yanıqlar yemək yeyərkən və udduqda ağrıya səbəb ola bilər və uzun müddət məruz qalma ilə yuxarı mədə-bağırsaq traktında çapıqların əmələ gəlməsinə kömək edir, xeyli müalicə tələb edir. Bundan əlavə, isti yeməklər xroniki mədə-bağırsaq xəstəliklərini şiddətləndirə bilər.
Zarubina xatırladıb ki, istehlak edilən qidaların optimal temperaturu 40-42 dərəcə Selsi arasında olmalıdır. Bu şəraitdə həzm fermentləri selikli qişalara zərər vermədən ən effektiv şəkildə fəaliyyət göstərir.
“Mədə-bağırsaq sağlamlığınızın qayğısına qalmaq bir sıra qaydalara riayət etməyi, o cümlədən içkilərin və qidaların temperaturuna nəzarət etməyi tələb edir. İlkin olaraq heç bir narahatlıq hiss etməsəniz belə, bu, sağlamlığınızın təhlükəsiz olması demək deyil. Bunu yadda saxlayın və bu sadə tövsiyələri laqeyd yanaşmayın”, – deyə Zarubina yekunlaşdırıb.
//Gülnarə Abasova, Editor.az