AZ

Böyrək daşlarından qoruyan məhsullar açıqlanıb

Bir insanın pəhrizi böyrək sağlamlığına, xüsusən də daş əmələ gəlməsi prosesinə birbaşa təsir göstərir. Bəzi məhsullar onların görünüşünü təhrik edə bilər, digərləri isə əksinə, qarşısını almağa kömək edir...

Poliqon xəbər verir ki, bunu nefroloq Tənzilə Saqova gazeta.ru-ya deyib.

Həkim bildirib ki, onlardan hansı sidik-olitiyaz riskini azaltmağa kömək edir. Mütəxəssisin fikrincə, böyrək daşlarına qarşı ən təsirli "müdafiəçilər" sitrus meyvələridir - limon, əhəng, portağal. Bu, sidik pH-ni artıran və duzların kristallaşmasının qarşısını alan limon turşusunun yüksək tərkibi ilə bağlıdır.

Digər vacib qida elementi qanda qlükoza səviyyəsini tənzimləməyə və normal maddələr mübadiləsini saxlamağa kömək edən lifdir. Buna görə də həkim gündəlik qida rasionuna liflə zəngin təzə tərəvəz və meyvələri daxil etməyi məsləhət görür:

"Tam taxıl məhsulları da bu baxımdan faydalıdır - yulaf əzməsi, qəhvəyi düyü, quinoa və paxlalılar (mərci, lobya, noxud). Onların tərkibində liflə yanaşı, böyrək daşlarının əmələ gəlməsindən qoruyan maqnezium da var".

Az yağlı süd məhsulları da mühüm rol oynayır. Nefroloqun izah etdiyi kimi, onların tərkibindəki kalsium bağırsaqlarda oksalatları bağlayır, onların qana və nəticədə sidiyi azaldır. Bu, oksalat daşı riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır:

"Az yağlı zülal mənbələrinə - toyuq, balıq, yumurtaya üstünlük verin. Qırmızı ət və sakatatlardan fərqli olaraq, onların tərkibində daha az purin var ki, bu da sidik turşusu daşı riskini azaldır".

Eyni zamanda, o, bədəndə su balansının qorunmasının urolitiyazın qarşısının alınmasında eyni dərəcədə vacib amil olaraq qalmasına diqqət çəkib. Böyük tədqiqatların göstərdiyi kimi, gündə 1,5 litrdən az su içən insanlarda, gündə 2,5 litrdən çox su istehlak edənlərlə müqayisədə daş əmələ gəlmə ehtimalı demək olar ki, bir yarım dəfə çoxdur.

Sonda mütəxəssis məhdudlaşdırılması lazım olan məhsulları xatırladıb. Onların arasında yüksək miqdarda oksalat olan tərəvəzlər (ispanaq, rhubarb, çuğundur), həddindən artıq yemək duzu və purinlərlə zəngin olan məhsullar (məsələn, qırmızı ət, bəzi dəniz məhsulları və daxili məhsullar) var.

"Və unutmayın ki, hər hansı narahatedici əlamətlərlə mütləq həkimə müraciət etməlisiniz. Yalnız o, dəqiq diaqnoz qoyacaq və sizə uyğun pəhriz seçə biləcək. Heç bir halda özünü müalicə etməyin", deyə Saqova yekunlaşdırıb.

Poliqon.info

Seçilən
53
1
poliqon.info

2Mənbələr