Şəkərsiz çay içmək bütün səbəblərdən, həmçinin xərçəng və ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskinin əhəmiyyətli dərəcədə azalması ilə əlaqələndirilir. Ancaq şəkərli və ya dadlandırıcılı çayın bu təsiri yoxdur...
Poliqon xəbər verir ki, bunu “Frontiers in Nutrition” jurnalında dərc olunan araşdırma göstərib.
Tədqiqatda 37-73 yaş arasında olan 195 361 könüllü iştirak edib. Natamam sağlamlıq məlumatları olan insanlar, hamilə qadınlar və enerji qəbulu normadan əhəmiyyətli dərəcədə kənara çıxanlar analizdən çıxarıldı. Nümunə yalnız ən azı bir dəfə 24 saatlıq onlayn yemək gündəliyini dolduranları əhatə etdi.
Tədqiqatın müəllifləri üç növ çayın - şəkərsiz, şəkərlə və süni dadlandırıcılarla - ümumi və spesifik ölüm göstəricilərinə təsirini müqayisə ediblər. Əsas diqqət tədqiqat iştirakçıları tərəfindən ən çox istehlak edilən qara çaya yönəldilib.
Məlum olub ki, gündə 3,5-4,5 fincan çay içənlərin bütün səbəblərdən ölüm riski 20%, ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski 27%, xərçəngdən ölüm riski isə 14% azalıb. Bu təsir kofein mübadiləsinin genetik xüsusiyyətlərindən asılı deyildi. Eyni zamanda, şəkər və ya tatlandırıcılar olan bir içki qoruyucu təsir göstərmədi.
Qeyd olunub ki, şirinləşdirilmiş çay istehlakçıları daha çox kişilər olub, daha az meyvə yeyirlər və ümumiyyətlə, daha az sağlam həyat tərzi keçirirdilər: onlar siqaret çəkir, artıq çəkidən, hipertoniyadan, xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkirdilər.
Poliqon.info