AZ

Qarın yağını əritmək üçün 4 HƏFTƏ İÇİN

Yazını böyüt
Yazını kiçilt

Axtardığınız arıqlama dəstəyi tam mətbəxinizdədir! Qurudulmuş meyvələrin, ədviyyatların, fermentləşdirilmiş süd məhsullarının gücünü birləşdirən bu içki yağ yandırma prosesini sürətləndirir. Gündə bir stəkanla başlayan bu müalicə bel, omba və qarın ətrafındakı artıq yağları hədəfləyir.

Hafta.az-ın yazdığına görə, yüksək lif tərkibi sayəsində qurudulmuş ərik (qaysı) həzm sistemini tənzimləməyə və çəkiyə nəzarət etməyə kömək göstərir. “Journal of Nutritional Sciences”də dərc edilən bir araşdırma göstərdi ki, quru meyvələrin müntəzəm istehlakı toxluq hissini artırır və kalori qəbulunu azaldır. Bundan əlavə, “American Journal of Clinical Nutrition”da aparılan bir araşdırma, quru əriklərdəki həll olunan lifin qan şəkərinin dəyişməsini tarazlaşdırdığını və insulin müqavimətini azaltdığını ortaya çıxarıb.

"Quru ərik şirin ehtirasları boğur, eyni zamanda bağırsaq hərəkətlərini artırır, təbii detoksifikasiya effekti yaradır", - diyetoloq doktor Lisa Yanq deyir. Xüsusilə qəlyanaltılar arasında 3-4 quru ərik istehlakı həm enerji verir, həm də həddindən artıq yeməyə meyli azaldır. Bununla belə, porsiyaya nəzarət vacibdir; həddindən artıq istehlak təbii şəkər tərkibinə görə mənfi təsirlərə səbəb ola bilər.

Tərkibindəki probiotiklər sayəsində kefir bağırsaq mikrobiotasını tarazlaşdırır və maddələr mübadiləsini artırır.

"Obesity Research and Clinical Practice" jurnalında dərc edilən bir araşdırma, kefir istehlakının piyli insanlarda bədən yağını azaltdığını və insulinə həssaslığını artırdığını göstərdi. Bundan əlavə, başqa bir araşdırma, kefirin leptin səviyyələrini tənzimləyərək iştahı idarə etməyə kömək etdiyini ortaya qoydu.

Diyetisyen Dr. David Perlmutter deyir ki, "Kefir həzmi asanlaşdırır, eyni zamanda immunitet sistemini gücləndirir. Bu, stressin səbəb olduğu yemək davranışlarını azaldır və çəki idarəsini dəstəkləyir. Xüsusilə gecə qəlyanaltı kimi istehlak edilən şəkərsiz kefir həm toxluq hissi verir, həm də gecə metabolizmini dəstəkləyir. Bununla belə, laktoza qarşı dözümsüzlüyü olan insanlara onu ehtiyatla istehlak etmələri tövsiyə olunur”.

4 faizdən çox lif ehtiva edən Çia toxumları həzm sistemini dəstəkləyir və uzunmüddətli toxluq hissi verir. “British Journal of Nutrition”da dərc edilən bir araşdırma göstərir ki, çia istehlakı visseral yağları əridir və piylənmə riskini azaldır. Əlavə olaraq, “European Journal of Clinical Nutrition”da aparılan bir araşdırma, çia toxumlarının qan şəkərinin dəyişməsini tarazlayaraq ani aclıq hisslərinin qarşısını aldığını ortaya qoydu.

"Chia toxumları su ilə birləşdirildikdə gel əmələ gətirir və mədəni dolduraraq iştahı yatırır. Bu, təbii olaraq kalori qəbulunu azaldır", - diyetoloq doktor Kristina Petersen deyir. Çia, qatıq və ya salatlarda istehlak edildikdə, onlar həm praktik, həm də təsirli arıqlamağa kömək edir. Bununla belə, gündə 1-2 xörək qaşığı keçməmək yaxşıdır. Həddindən artıq lif qəbulu həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

Sarıkökün əsas aktiv tərkib hissəsi olan curcumin, yağ metabolizmasını gücləndirən təsiri ilə qeyd olunur. 2023-cü ildə nəşr olunan bir meta-analiz göstərdi ki, curcumin əlavəsi bədən kütləsi indeksini (BMI) və bel ətrafını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Curcumin insulin həssaslığını artıraraq yağ yığılmasının qarşısını alır.

“Sarıkök iltihabı azaltmağa kömək edir, leptin və adiponektin kimi yağ yandıran hormonların daha səmərəli işləməsini stimullaşdırır", - diyetoloq Coş Akse deyir. Xüsusilə qatıqla qarışdırılan sarıkök yalnız həzmə kömək etmir, həm də termogen xüsusiyyətləri ilə kalori yandırılmasını artırır. Bununla belə, effektiv nəticələr üçün müntəzəm istifadə və balanslaşdırılmış pəhriz vacibdir.

Sonda qarın bölgəsini zəbt etmiş yağ kütləsini əritmək üçün belə bir resept təklif edilir: 3 ədəd quru ərik (gecədən ilıq suda isladılmış), 1 stəkan şəkərsiz kefir, 1 çay qaşığı çia toxumu (əvvəlcədən 10 dəqiqə suda isladılmış), 1 çay qaşığı qara bibər (biotavamlılıq tozu), 1 çay qaşığı sarıkök, yarım çay qaşığı zəncəfil (təzə rəndələnmiş və ya toz) götürülür. İsladılmış quru ərikləri doğrayın və blenderdən keçirin. Kefir, yumşaldılmış çia toxumu və ədviyyatlar əlavə edin. Hamar bir tutarlılıq əldə olunana qədər bütün maddələri 1 dəqiqə qarışdırın. İstəyinizdən asılı olaraq səhər yeməyindən əvvəl və ya günorta qəlyanaltı kimi qəbul edin.  

Amma xüsusilə xroniki xəstəliyiniz varsa və ya müntəzəm dərman qəbul edirsinizsə, bu içkini hər gün ardıcıl olaraq qəbul etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşməniz tövsiyə olunur. Sarıkök bəzi qan durulaşdırıcıları ilə qarşılıqlı təsir göstərə, çia toxumları həddindən artıq istehlak edildikdə şişkinliyə, kefir isə laktoza dözümsüzlüyü olanlar üçün mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Bütün maddələr təbii olsa da, onu orta səviyyədə istehlak etmək vacibdir.

Seçilən
8
hafta.az

1Mənbələr