AZ

Günəbaxan toxumlarının tərkibində nələr var? Günəbaxan insan sağlamlığına necə təsir edir? Video

ain.az, Bizimyol portalına istinadən məlumat verir.

Günəbaxan toxumları qida və antioksidantlarla zəngindir və sağlam yağ, lif və bitki mənşəli protein təmin edir. Onların ürək, immunitet və metabolik sağlamlıq üçün faydaları var. Günəbaxan tumlarından günəbaxan yağı istehsalında geniş istifadə olunur.Günəbaxan toxumlarının tərkibində nələr var?

Günəbaxan tumları kalorilərlə zəngindir. Bu toxumların 100 qramında təxminən 585 kalori var. Onların tərkibində yüksək miqdarda lif (8,5 q) və yağ (51,5 q) var. Mövcud yağlar əsasən çoxlu doymamış və mono doymamış yağlardır, bunlar sağlam yağlardır. Onlar həmçinin proteinlə zəngindirlər.

Günəbaxan tumunun tərkibində tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik turşu, folat, xolin, B6 vitamini, C vitamini və E vitamini kimi vitaminlər var. Onların tərkibində kalsium, dəmir, maqnezium, manqan, fosfor, kalium, natrium, sink və s. kimi minerallar var.

Günəbaxan toxumlarının istehlakı bizi güclü antioksidantlar olan flavonoidlər və fenolik turşular kimi bitki birləşmələri ilə də təmin edir.

Günəbaxan toxumlarının faydaları nələrdir?

Günəbaxan toxumları E vitamini, sağlam yağlar, B vitaminləri, mis və digər minerallar kimi əla antioksidant mənbəyidir. Onlar həmçinin zülal və sağlam yağlarla zəngindir, həmçinin ciddi xəstəliklər riskini azalda bilən antioksidantlardır.

Günəbaxan toxumu xərçənglə mübarizə aparır, ürək xəstəliyi riskini azaldır, qan şəkərini balanslaşdırır, qalxanabənzər vəzin sağlamlığını dəstəkləyir və iltihabı azaldır.

Günəbaxan toxumlarının faydaları nələrdir?

Çoxsaylı araşdırmalar göstərir ki, günəbaxan toxumlarının tez-tez istehlakı ürək, immunitet və metabolik sağlamlıq üçün faydalıdır və iltihabı azaldır. Günəbaxan toxumları həmçinin antioksidantlar, sağlam yağlar, liflər, vitaminlər və çəki idarə etməyə kömək edən minerallarla zəngindir.

Günəbaxan toxumlarının faydalarına aşağıdakılar daxildir:

İmmunitet funksiyasını gücləndirir

Günəbaxan toxumu immunitet sistemini dəstəkləyir. Mikrobları dəf edən təbii antimikrobiyal, antibakterial və antiviral xüsusiyyətlərə malikdirlər. Onlar həmçinin immun sistemini dəstəkləyən və iltihab əleyhinə təsir göstərən selen və sinklə zəngindir.

Dərinin sağlamlığını təşviq edir

Günəbaxan toxumlarında dərinin quruluğunu azaldan və dərinin ümumi vəziyyətini yaxşılaşdıran yağ turşuları var.

Ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir.

Günəbaxan toxumları tərkibindəki antioksidanlar, sağlam yağlar, lif, zülal və minerallar sayəsində ürək sağlamlığını qoruya bilər. Bu qidalar qan şəkərinə, qan təzyiqinə və iltihaba müsbət təsir göstərir. 2-ci tip diabetli qadınlarda aparılan bir araşdırma, günəbaxan toxumlarının gündəlik istehlakının yalnız qan təzyiqini aşağı salmaqla yanaşı, həm də "pis" (LDL) xolesterol və trigliserid səviyyələrini aşağı salmağa kömək etdiyini göstərib.

Günəbaxan toxumları xərçəng risklərinin qarşısını almağa və ya azaltmağa kömək edən antikanser və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir. Tərkibindəki qidalar zərərin qarşısını alaraq sağlam hüceyrələrin qorunmasına kömək edə bilər.

Günəbaxan toxumu da qan şəkəri səviyyəsini nizamlı saxlamağa kömək edə bilər. Qan şəkərinin tez-tez artması qan damarlarına zərər verə bilər və orqanlarımızın sağlamlığına təsir göstərə bilər. Hər gün yeyildikdə, qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edə bilərlər. Bundan əlavə, günəbaxan toxumlarını çörək kimi karbohidratlarla yemək qan şəkəri səviyyəsinə təsirini azaltmağa kömək edə bilər.

Günəbaxan toxumları sağlam yağ, lif və protein səviyyələrinə görə çəki idarə etmək üçün yaxşı seçimdir. Günəbaxan toxumlarında olan xlorogen turşusunun antioksidant və iltihab əleyhinə təsiri də sağlam çəkinin qorunmasında rol oynaya bilər.

Dölün inkişafını və ana sağlamlığını dəstəkləyir

Günəbaxan toxumları hamiləlik dövründə faydalı ola bilər, çünki onlar fetusun inkişafını və ana sağlamlığını dəstəkləyən folat, vitamin E və omeqa-3 yağ turşuları kimi əsas qida maddələrinin zəngin mənbəyidir.

Alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyini azalda bilər

Alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) qaraciyərdə yağ yığılması nəticəsində yaranan bir vəziyyətdir. Tədqiqatlar göstərir ki, qoz-fındıq və toxumların istehlakı alkoqolsuz yağlı qaraciyər riskini azaltmağa kömək edə bilər.

İradə Cəlil, Bizimyol.info

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün ain.az saytını izləyin.

Seçilən
11
bizimyol.info

1Mənbələr