AZ

Günün əsas yeməyini erkən saatlara çəkmək piylənmənin qarşısını alır


Günün əsas yeməyini daha erkən saatlara çəkmək piylənməyə genetik meyilliliyə qarşı mübarizədə kömək edə bilər.
Yeniavaz.com
xəbər verir ki, bu nəticəyə ispan alimləri gəliblər.
Tədqiqatın nəticələri “Obesity” adlı tibbi jurnalda dərc olunub.
Tədqiqatda İspaniyanın altı klinikasında dietik terapiya keçmiş artıq çəki və piylənmədən əziyyət çəkən təxminən 1200 yetkin iştirak edib. Alimlər xüsusi olaraq yemək vaxtı ilə piylənməyə qarşı poligenik meyillilik arasındakı qarşılıqlı təsirə diqqət yetiriblər. Bu genetik meyillilik 97 tanınmış genetik marker əsasında qiymətləndirilib.
İştirakçılar gün ərzində yeməyi daha erkən və ya daha gec qəbul etmələrinə görə qruplara bölünüblər və onların vəziyyəti həm aktiv müalicə dövründə, həm də illər sonra izlənilib.
Təhlillər göstərib ki, yemək vaxtı qidalanma proqramı çərçivəsində çəki itkisi sürətinə və ya faizinə təsir etmir, lakin bədən kütlə indeksinə və nəticələrin uzunmüddətli qorunmasına əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir. Terapiyadan on iki il sonra, yeməyi gec qəbul edən iştirakçılar arasında hər bir saat gecikmə üçün orta hesabla 2,2% çəki artımı müşahidə olunub.
Yemək vaxtı ilə bədən kütlə indeksi arasında əlaqə xüsusilə piylənməyə yüksək genetik meyilliliyi olan şəxslər arasında güclü olub. Bu kateqoriyadakı insanlar üçün yeməyin hər saat gecikməsi bədən kütləsinin hər kvadrat metri üçün iki kiloqramdan çox artımla əlaqələndirilib. Belə bir qanunauyğunluq orta və ya aşağı genetik risk daşıyanlarda müşahidə olunmayıb.
Seçilən
1
1
yeniavaz.com

2Mənbələr