ain.az, Cebheinfo saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Gün ərzində davamlı qəlyanaltı etmək, atışdırmaq vərdişi qarın ağrısı və narahatlığa səbəb ola bilər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bunu britaniyalı cərrah Karan Rangarakan deyib.
Həkim izah edib ki, miqrasiya motor kompleksi (MMK) deyilən şey insanın həzm sistemində fəaliyyət göstərir.
Bu, həzmlərarası dövrdə mədə və nazik bağırsağın tsiklik, stereotipik olaraq təkrarlanan kontraktil fəaliyyətinin adıdır.
Ekspertin sözlərinə görə, MMK yeməklər arasında aktivləşən “daxili təmizləyici” rolunu oynayır. Onun vəzifəsi qida qalıqlarını və bakteriyaları çıxarmaq, onların yığılmasının və patogen mikrofloranın böyüməsinin qarşısını almaqdır. Bu mexanizm şişkinlik və iltihabın qarşısını almağa kömək edir.
Bununla belə, daimi qəlyanaltı sistemin düzgün işləməsinə imkan vermir. Daim daxil olan qidaları həzm etmək həzmi yavaşlata və həzm olunmamış qalıqların yığılmasına səbəb ola bilər. Bu, öz növbəsində, bakterial fermentasiyaya səbəb ola bilər.
Bakterial fermentasiya zamanı bağırsaq mikroorqanizmləri öz fermentlərinin təsiri altında üzvi maddələri (şəkər, zülal, yağ) başqa birləşmələrə çevirir:
"Bu, şişkinlik və ağrıya səbəb ola bilən bakteriyaların aktiv işidir".
Rangarakan qeyd edib ki, qəlyanaltılardan imtina sağlamlığı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra və qarın nahiyəsində narahatlıq səviyyəsini azalda bilər.
Bununla belə, o, belə bir tövsiyənin hər kəs üçün uyğun olmadığını vurğulayıb:
“Qarın ağrısının səbəbləri müxtəlif ola bilər, buna görə də şübhə varsa, həkimə müraciət etmək daha yaxşıdır”.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün ain.az saytını izləyin.